Bataty z ostrym sosem mango

Frytki, co to był kiedyś za szał! Cudowne lata 90′ i kochana babcia, która zamiast ziemniaki gotować i tłuc, to je smażyła.

Potem zalały nas frytki karbowane i niekończące się dyskusje z czego to może być zrobione? Lista podejrzeń się wydłużała, a moda powoli przemijała. Odrodziła się w ostatnich latach z pełną siłą, zaczęliśmy odróżniać belgijskie od julienne, stekowe od łódeczek, a fani ketchupu mogli ścierać się z fanami majonezu.

Choć Wikipedia definiuje frytki jako „rozdrobnione, pokrojone w kształt słupków, ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu”, to mam wrażenie, że ta definicja nieco się rozszerzyła. Chcemy jeść bardziej zdrowo – czyli często wybieramy opcję pieczenia, nie smażenia. Ponadto nie ograniczamy się tylko do frytek z ziemniaków – robimy je z przeróżnych warzyw korzeniowych, w tym z pysznych i słodkich batatów.

I tutaj musimy zatrzymać się na chwilę i wyjaśnić jedną rzecz, tę z tych „ale zawsze myślałam/em że to jest…”. Bataty nie są ziemniakami. Choć nazywane słodkimi ziemniakami (również po angielsku, sweet potato), to należą do rodziny powojowatych, a nie psiankowatych jak ziemniaki i botanicznie z ziemniakami nie mają nic wspólnego. Z jednej rodziny pochodzą wilec, powój czy inne chwasty, a z drugiej ziemniak, papryka czy pomidor.

Na przekór definicji robię więc frytki z batatów, nie dość że nie z ziemniaków, to pieczone.

Do tego nie mogę nie wspomnieć o absolutnym hicie – czyli ostrym sosie z mango!
U W I E L B I A M. Próbowałam różnych sosów słodko-pikantnych, które tak świetnie łączą się z batatami i ten jest najlepszy. Zawszę robię go więcej niż potrzeba, coby zostało jeszcze na później. Można go jeść łyżką lub językiem wylizywać z miski. W ostatni przypadku oczywiście należy uważać, bo sos jest ostry – zwłaszcza jeśli dodasz wszystkie nasiona z papryczki chili.

Składniki:
dla 2 głodnych osób, potrzebujesz piekarnik i blender, czas: przygotowanie sosu to około 5 minut, obranie i pokrojenie batatów 14 min., pieczenie – około 25 minut.

Składniki:

  • 4 bataty,
  • garść świeżego tymianku,
  • oliwa z oliwek (3-4 łyżki),
  • sól, pieprz.

Składniki na sos:

  • 2 małe mango,
  • czubata łyżka jogurtu greckiego,
  • sok z połówki limonki (minimum),
  • starta skórka z całej limonki,
  • sok z 2 plasterków cytryny,
  • 1 pokrojona papryczka chili (u mnie suszona).

Przygotowanie:

  1. Do blendera wrzuć obrane i pokrojone niedbale mango, startą skórkę z limonki, pokrojone chili. Jeżeli chcesz mieć ostrzejszy sos użyj chili z nasionami. Dodaj sok z limonki i cytryny i jogurt. Wszystko zblenduj.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  3. Obierz bataty, pokrój jak na frytki (lepsze będą cieńsze słupki).
  4. Bataty zmieszaj z oliwą, tymiankiem, solą i pieprzem, włóż do piekarnika na około 20 -25 minut (w zależności od tego jak cienko pokroisz bataty czas pieczenia się wydłuży lub skróci).

Ważne: po 20 minutach pieczenia w 200 stopniach podlewam bataty oliwą, podkręcam na około 5 minut temperaturę do 250 stopni i przełączam piekarnik na funkcję grill. Dzięki temu bataty są chrupiące z zewnątrz.

  • zlapinska

    rewelacyjny ten sos 🙂