Kokosowy pudding ryżowy

Bardzo lubię połączenie ryżu z mlekiem + różne ciekawe słodkie dodatki.
To niezwykle smaczny deser, którym można właściwie nieźle się najeść.
Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje.

Poniższy przepis jest szaleństwem, bo sos jest na bazie śmietany, dodaję również trochę brązowego cukru.
Próbowałam zastąpić biały ryż brązowym, ale nie polecam ze względu na posmak błonnika.

Składniki,
dla 4 osób, czas przygotowania 15 min.: 1 godzina gotowanie ryżu:

  • 3 szklanki mleka,
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych + 2 łyżki do przybrania,
  • 1 szklanka białego ryżu o średniej wielkości ziarnach,
  • 2 żółtka jaj,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 laska wanilii.

Sos

  • ½ szklanki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 90 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka masła.

Opcjonalnie: płatki kokosowe do przystrojenia

 pudding_kokosowy_healthy_plate2Przygotowanie:

  1. W rondlu o grubym dnie na średnim ogniu zmieszaj mleko, mleczko kokosowe, wiórki i ryż,
  2. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i gotuj bez przykrycia około 1 godz., aż ryż będzie miękki,
  3. W małej misce ubij żółtka, cukier i ziarnka z laski wanilii, dodaj pół szklanki przygotowanego ryżu i dalej ubijaj. Dodaj miksturę do przygotowanego ryżu i wymieszaj.

Przygotuj sos tuż przed podaniem puddingu:

  1. W rondlu o grubym dnie doprowadź do wrzenia śmietanę zmieszaną z cukrem i ziarnkami wanilii,
  2. Po zagotowaniu zdejmij z ognia dodaj czekoladę i mieszaj aż się rozpuści,
  3. Ubijaj sos aż stanie się gładki i błyszczący, dodaj masło i jeszcze ubijaj przez chwilę

Pudding najlepiej smakuje na ciepło lub w temperaturze pokojowej, podany z sosem, przystrojony wiórkami kokosowymi i/lub płatkami kokosowymi.

Przepis zaczerpnęłam z kuchni meksykańskiej.