sałatka z tuńczyka | HealthyPlate.pl

Sałatka z tuńczyka

Kolejny delikates! Zawiera między innymi kwasy omega -3 i witaminę D, której często nam brakuje, a jest niezbędna dla naszego organizmu. Poniżej znajduje się sałatka na tuńczyka.

Świeży jest smaczniejszy i zdrowszy, ale ze względu na ograniczenia czasowe często ratuję się tuńczykiem z puszki, oczywiście w sosie własnym (nie w oleju).

Składniki,
na jedną średniej wielkości miskę, czas przygotowania 5 minut:

  • pół główki kapusty pekińskiej lub kruchej sałaty,
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
  • 1 puszka kukurydzy (wystarczy mała),
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 różowy grapefruit,
  • garść ulubionych orzechów,
  • 3 łyżeczki chrzanu,
  • dwie łyżki ulubionej oliwy,
  • pieprz i sól morska do smaku,
  • sok z połowy limonki (niekoniecznie).

Przygotowanie:

  1. Obierz grapefruita. Wrzuć „porwane cząstki” do miski. Czynność tę wykonuj nad miską, aby sok z owocu spłynął nam do niej, a nie na podłogę, szkoda byłoby zmarnować.
  2. Kapustę pekińską lub sałatę poszatkuj.
  3. Odsącz kukurydzę i tuńczyka.
  4. Tuńczyka rozdrobnij, łodygę selera pokrój w kostkę,  pokrusz orzechy (ręką bądź nożem), dolej oliwę, chrzan, popieprz i posól wszystko razem wymieszaj, posmakuj i w razie potrzeby wyciśnij z połowy limonki sok.
  • gina 21

    sałatka z tuńczyka ma bardzo ciekawy zestaw składników ,muszę wypróbować