healthyplate-sałatka_z_makreli_z_figami_i-daktylami

Sałatka z makreli z figami i daktylami

Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z jednej restauracji. Kłaniam się w pas osobie, która wymyśliła takie połączenie smaków. Nie jest to wierna kopia tej, którą zachwycaliśmy się w lokalu, ale gwarantuję, że również wzbudzi wasze i gości żywe i smaczne zainteresowanie.

Składniki,
na około 6-8 porcji, czas przygotowania: około 10-15 minut:

  • opakowanie roszponki,
  • dwie makrele,
  • 10-15 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • 1 cebula,
  • garść orzechów włoskich,
  • 10-15 sztuk suszonych fig
  • 10-15 sztuk suszonych daktyli.
  • sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka miodu, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż roszponkę, makrelę oczyść z ości i wrzuć do miski rwąc palcami na kawałeczki.
  2. Następnie dodaj pokrojoną drobno cebulkę, pokrojone daktyle, figi, pomidory, pokruszone orzechy.
  3. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki na sos i dodaj do sałatki.
  • Lidka

    Cudowna! Bardzo ciekawe połączenie smaków.

  • daglupinus

    Polecam – bardzo ciekawe łączenie smaków !!!!