Sałatka z bobem i kiełbasą chorizo

Prosta, szybka i pyszna sałatka z bobem. Prawidłowo ugotowany bób, dobre chorizo, słodkie truskawki i orzeźwiająca kolendra to składniki sukcesu! Idealne na śniadanie, lekki obiad i kolację!Jak co roku staram się zatrzeć traumę z dzieciństwa kupując bób i przyrządzając z niego coś dobrego. Trauma związana jest z rozgotowanym, starym bobem, na którego widok robiło mi się słabo. A tymczasem młody bób, krótko gotowany jest chrupiący, pyszny i pięknie zielony.

Składniki:
dla jednej osoby, czas przygotowania z ugotowaniem bobu
i pokrojeniem reszty składników:15 minut:

  • szklanka świeżego bobu,
  • 1 małe pętko kiełbaski chorizo, najlepiej pikantnej,
  • szklanka truskawek,
  • około 5 sztuk pomidorków koktajlowych,
  • garść świeżej kolendry posiekanej,
  • około 2 garści mieszanki sałat,
  • oliwa z oliwek, sól, papryka wędzona słodka
  • opcjonalnie: pikantna papryka wędzona – jeżeli nie kupiłeś/aś pikantnej kiełbasy.

Przygotowanie:
potrzebujesz mały garnek, małą patelnię i talerz/miskę:

  1. Umyty bób wrzuć do garnka z zagotowaną wodą. Gotuj na średnim ogniu około 5 minut. Bób nie powinien być rozgotowany. Musi stawiać opór zębom.
  2. Na niewielkiej ilości oliwy podsmaż krótko pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dosłownie chwilę, aż tłuszcz zacznie się topić. Mieszaj, aby nie przypalić.
  3. Pokrój w ćwiartki umyte pomidorki i truskawki.
  4. Na talerzu układaj kolejno – mieszankę sałat, obrany bób, chorizo, pomidory i truskawki.
  5. Posyp sałatkę posiekaną kolendrą.
  6. Całość polej oliwą, posól i dodaj dwie/trzy szczypty wędzonej papryki.

Dobra rada: Jeśli zamierzasz wziąć sałatkę np. do pracy zrezygnuj z truskawek, albo dodaj je tuż przed jedzeniem. Trzymane w pojemniku dojrzałe truskawki mogą zacząć fermentować.

Smacznego!