Powidła śliwkowo – czekoladowe

Przez nas uwielbiane i przygotowywane co roku. Ich smak szerzymy także poza granicami naszego kraju zabierając zawsze ich słoiczek w podróż. Mam nadzieję, że i Tobie zasmakują.
Bez dodatku cukru, bo z czekoladą, ale oczywiście według uznania można dodać.

Składniki,
6 słoików, czas przygotowania: 3 dni gotowania + 20 min. drylowanie śliwek:

  • 3 kg. śliwek węgierek,
  • tabliczka 70 % gorzkiej czekolady,
  • papryczka chili,
  • opcjonalnie cukier.

 

powidła_czekoladowe_healthy_plate_1Przygotowanie:

  1. Śliwki umyć, wyjąć pestki, włożyć do dużego garnka z grubym dnem,
  2. Gotować na bardzo małym ogniu mieszając drewnianą łyżką od czasu do czasu około godziny. Garnek się może przypalić, więc pamiętaj o mieszaniu. Czynność powtarzamy przed kolejne 2 dni,
  3. Ostatniego dnia (trzeciego) do gorącej mieszaniny dodajmy czekoladę pokrojoną na kawałki. Dokładaj czekoladę stopniowo. Próbuj i wedle uznania dodaj więcej, gotujemy na bardzo wolnym ogniu około godziny,
  4. Na koniec dodaj łyżeczkę papryczki chili. Ta sama uwaga co przy czekoladzie. Dodawaj stopniowo, aby nie przesadzić,
  5. Jeśli uważasz, że jest zbyt kwaśne dodaj cukier,
  6. Gorące powidła przekładaj do wyparzonych, wysuszonych słoików do pełna. Zakręć dobrze słoik i odwróć do góry dnem, zakryj ręcznikiem,
  7. Gdy słoiki się zamkną dzięki własnemu ciepłu i będą już zimne można schować do spiżarni.

Śliwka - robaczywka!