Placki bananowo- kokosowe

Przepis zainspirowany kuchnią indyjską, gdyż właśnie tam robi się placki z mąki ryżowej.  Mąka ta jest również świetnym zamiennikiem mąki pszennej dla osób na diecie bezglutenowej. Zawiera błonnik, składniki mineralne m.in. magnez i witaminy z grupy B. Stosunkowo ciężko jest ją dostać, poza tym cena jest wysoka, ale można ją otrzymać mieląc ryż (biały czy brązowy). Można ją wykorzystać do produkcji chleba, makaronów czy placków jak w poniższym przepisie. Co prawda do wyrobów placków indyjskich nie używa się jaj, ale poszłam na łatwiznę, ponieważ jajkiem łatwo można skleić ciasto, ponadto dodanie mleka i banana sprawi, że ciasto się nie połamie. Do ciasta można też dodać łyżkę oleju, lub klarowanego masła. Będzie bardziej wilgotne. I na końcu najważniejsze. Po wielu eksperymentach najlepszą patelnią do placków jest patelnia żeliwna, nie ma siły, żeby nie wyszły na niej jakiekolwiek placki.

Składniki,
Dla 2 osób, czas przygotowania: 40 min, przygotowanie:

  • 1 szklanka mąki ryżowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego,
  • łyżka miodu,
  • 1 dojrzały banan,
  • 1 jajko,
  • 10-15 ziaren kardamonu,
  • olej do smażenia, lub masło ghee

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj/zmiksuj w misce mąki, mleko, mleko kokosowe, jajko, miód. Konsystencja powinna być gęsta (bardziej gęsta niż na ciasto naleśnikowe), w razie potrzeby dosyp mąki ryżowej, lub mleko, możesz również dodać do ciasta łyżkę tłuszczu (olej lub masło klarowane), aby ciasto było bardziej „wilgotne”,
  2. W moździerzu utrzyj na proszek kardamon. Za pomocą sitka dodaj do ciasta,
  3. Na rozgrzany tłuszcz smaż placuszki po około 2 minut na każdą stronę,
  4. Podaj z ulubioną konfiturą/marmoladą.
  • gina21

    na pewno pyszne te placki ,muszę wypróbować jutro ten przepis dzięki za ciekawą
    inspiracje na początek wolnego majowego dnia