Placek jabłkowy bez mąki

Od dłuższego czasu jabłka są gorącym tematem nie tylko na talerzu. Niektórzy jadają je na złość Putinowi, a ja jestem od nich uzależniona niezależnie od nastrojów ekonomicznych. Przyczyn nałogu jest przynajmniej kilka – przede wszystkim ich smak i wspomnienia z dzieciństwa. To ostatnie zdają się byś najsilniejsze – do tych wyzwalających miłe uczucia należą placki z jabłkami posypane cukrem i śmietaną, papierówki z „dzierżawy” zebrane prosto z pod drzewa i zjedzone z kawałkiem robala, świeży pachnący jabłonią kompot, ale również te mniej przyjemne jak paćka rozgotowanego ryżu z jabłkami rosnąca w ustach.
Wróćmy do tych przyjemnych wspomnień – czyli do PLACKÓW!

Na poniższy przepis natknęłam się czytając książkę Claudii Roden „The food of Spain” (cóż za zaskoczenie? :-). Przepis pochodzi z hiszpańskiego północnego regionu – Asturii.

Po hiszpańsku nazwa potrawy to tortilla de manzana co w tłumaczeniu na polski byłoby omlet z jabłek, ale kto z nas zainteresowałby się połączeniem jabłek z jajkami?

Nie brzmi to dobrze  – przynajmniej dla mnie nie brzmiało, ale z wrodzonej ciekawości i przekory oczywiście postanowiłam spróbować i UWAGA omlet jest absolutnie wspaniały i sprosta licznym, nawet wybrednym gustom (mój tata smakosz polskiej kuchni, podchodzący z rezerwą do różnych nieoczywistych połączeń zajadał się nim!).

Oto przepis na placek doskonały przeniesiony z Asturii na polskie warunki (z wykorzystaniem polskich produktów).

omlet_z_jablkami_healthy_plate_H2

Tips: Patelnia której używałam w najszerszej części miała około 28 cm. W związku z jej rozmiarem nie przerzucałam omletu tak jak to się zwykło czynić w tortilli, a włożyłam ją na grillowanie do piekarnika. Jeżeli czujesz się pewniejszy/a w kuchni, lub używasz mniejszej patelni spokojnie możesz przewrócić omlet na drugą stronę tak jak robi się to tradycyjnie w tortilla española (w mojej opinii wtedy jest ciut lepsza w smaku – sprawdzałam osobiście).

Jabłka do omletu muszą być jędrne i świeże. Robi to ogromną różnicę w smaku. Próbowałam przepisu ze starymi nie chcąc ich marnować i doświadczyłam znaczącej różnicy.

Składniki:

  • 4 jabłka – deserowe np. Golden Delicious, obrane i wydrążone,
  • 4 duże jajka,
  • łyżka cukru (bądź dwie dla tych bardziej potrzebujących słodyczy),
  • łyżka zmielonego cynamonu,
  • 50 g. masła i łyżka oliwy

przybory kuchenne – średniej wielkości patelnia, miska do zmieszania jajek.

Przygotowanie:
porcja dla dwóch osób, czas przyrządzania – 30 min:

  1. Obrane i pokrojone w półćwiartki jabłka (czyli każdą ćwiartkę przekrój jeszcze na pół) smaż na rozgrzanej oliwie i maśle 15 -20 minut (po około 10 minut z każdej stron), na wolnym ogniu.
  2. Posłódź jabłka na patelni i wsyp cynamon, delikatnie mieszaj.
  3. Do miski rozbij jajka i trzepaczką lub widelcem połącz białka z żółtkami.
  4. Usmażone na złoty kolor jabłka przełóż do miski z jajkami zostawiając na patelni tłuszcz.
  5. Wymieszaj delikatnie jabłka z miksturą jajeczną i włóż na rozgrzaną patelnię (tę z tłuszczem po smażeniu jabłek).
  6. Rozgrzej grill w piekarniku (na 180 stopni będzie w porządku).
  7. Po około 3 minutach jak jajko zacznie się ścinać na wierzchu przełóż patelnię z plackiem do grilla na 2 minuty.

omlet_z_jablkami_healthy_plate_V1

 

 

  • gin

    Uwielbiam takie eksperymenty i omlety wszelakie, więc zajadałbym się tym cudem 🙂