healthyplate-pasztet_z_soczewicy

Pasztet z czerwonej soczewicy

Pyszny i zdrowy pasztet warzywny na bazie czerwonej soczewicy.
Poniższy przepis jest prosty w przygotowaniu i świetnie sprawdzający się jako smarowidło na kanapkę, raczej nie do krojenia, chyba, że dosyć grubo jak na zdjęciu.
Przepis zaczerpnęłam z poezji-smaku. Zrobiłam w trochę innej proporcji i z dodatkiem siemienia lnianego oraz kopru włoskiego.

Dodajcie dokładnie lub więcej oleju co w przepisie, dzięki temu pasztet nie będzie suchy. W celu uniknięcia spieczenia wierzchu można przykryć pasztet folią aluminiową, zdjąć dopiero na około 10 minut przed wyłączeniem piekarnika. Pasztet wyjmujemy z formy i kroimy dopiero po przestudzeniu.

Składniki,
porcja: keksówka (30x10x7głęboka), czas pieczenia: ok. 50 min.:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • ugotowane warzywa, np. z rosołu: 2 duże marchewki, 1 mała pietruszka, 1 por, 1 kawałek selera, papryczka chili (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka masła,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • Przyprawy: 3 goździki, 2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka curry w proszku, 1 łyżeczka kopru włoskiego (opcjonalnie), 1 łyżeczka słodkiej papryki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz,
  • kasza kukurydziana do posypania formy,
  • opcjonalnie do dekoracji: słonecznik, pestki dyni, sezam.

Przygotowanie:

  1. Soczewicę wypłucz na sitku w zimnej wodzie, wsyp do garnka, zalej około dwoma szklankami wrzątku, solimy i gotuj przez około 15 minut.
  2. Ugotowane warzywa z rosołu (marchewki, pietruszkę, pora, selera) zblenduj.
  3. Na patelni rozgrzej 7 łyżek oleju rzepakowego i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodaj zblendowane warzywa i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Podsmaż przez chwilkę i dodaj ugotowaną soczewicę i łyżeczkę kopru włoskiego. Całość podsmaż 5-8 minut.
  5. W moździerzu rozetrzyj goździki, ziele angielskie, kolendrę i kmin rzymski (chyba, że macie mielony). Dodaj do nich curry, ostrą i słodką paprykę, gałkę i imbir. Wszystkie przyprawy wsyp do warzyw i mieszamy. Przypraw dość porządnie solą i pieprzem. Nie żałuj pieprzu, ponieważ po upieczeniu pasztet będzie łagodniejszy.
  6. Zdejmujemy warzywa z ognia, próbujemy czy smak nam odpowiada. Wkładamy łyżeczkę masła i mieszamy, aż się rozpuści.
  7. Do lekko ostudzonego pasztetu dodajemy po 1 jajku i szybko mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki (30x10x7głęboki). Można do trochę większej, ale nie mniejszej.
  8. Do natłuszczonej i wysypanej kaszką kukurydzianą keksówki włóż pasztet, wygładź wierzch, lekko stuknij foremką o blat, aby uwolnić powietrze.
  9. Wierzch możesz udekorować sezamem (sprawdzi się również słonecznik lub pestki dyni).
  10. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 50 minut. Aby zapobiec spieczeniu wierzchu możesz przykryć folią aluminiową zdjąć ją 10 minut przed wyjęciem z piekarnika. Pasztet wyjmij z formy i kroimy po ostudzeniu.