Pasta z makreli

Raczej na próżno szukać makreli świeżej. Szybko się psuje, dlatego jak najszybciej jest przerabiana na konserwę lub wędzona. Na europejskich stołach znajdziemy głównie makrelę atlantycką. Makrela ma delikatne i bardzo smaczne mięso. Co do jej wartości odżywczych to ciężko powiedzieć, ponieważ jest wędzona. Czytałam, że w czasie spalania drewna produkują się szkodliwe dla zdrowia związki. Przy wędzeniu ważna jest jakość drewna, temperatura spalania, wilgotność i warunki tlenowe. Dlatego jeśli masz taką możliwość dopytaj skąd pochodzi ryba. Kupując zwróć uwagę na zapach- powinna pachnieć dymem, a także na kolor- jeśli w okolicach kręgosłupa jest czerwone nie kupuj, a także kiedy zobaczysz na mięsie białe lub czerwone plamy.

Zachowując powyższe środki ostrożności można spokojnie zaserwować sobie poniższy przepis na pastę z makreli. Naprawdę warto! Jest prosty i bardzo bardzo smaczny!

Składniki,
Dla 2-3 osób, czas przygotowania: 10 min.:

  • 1 wędzona makrela,
  • szczypiorek,
  • 1 jajko na twardo,
  • 2 -3 łyżki jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Oczyść makrelę z ości i poszarp dłonią na kawałeczki, włóż do miski,
  2. Jajko pokrój w kostkę i wrzuć do makreli,
  3. Do miski dołóż 2 -3 łyżki jogurtu greckiego,
  4. Poszatkuj szczypiorek i dołóż do pozostałych składników,
  5. Posól i popieprz do smaku,
  6. Zajadaj z ulubionym chlebem i pomidorem.

Prawda, że pyszne?