Naleśniki – z nutą egzotyki

Pyszna alternatywa dla klasycznych naleśników z białej mąki i o wiele zdrowsza. Mąka z cieciorki i przyprawy nadają naleśnikom egzotycznego smaku.

Mąkę z cieciorki można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Mąkę pełnoziarnistą w lepiej zaopatrzonym sklepie.

Składniki,
na 6 naleśników, czas przygotowania: około 30 minut:

  1. 0,5 szklanki mąki z cieciorki,
  2. 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  3. 1 jajko,
  4. łyżeczka pokrojonego drobno świeżej papryczki chili,
  5. 2 ząbki przepuszczonego przez praskę czosnku,
  6. około 1 szklanka przegotowanej wody,
  7. 1 szklanka mleka,
  8. 2 łyżki oleju,
  9. Przyprawy: łyżeczka zmiażdżonej kolendry, łyżeczka garam masali, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki wymieszaj (także 2 łyżki oleju dodać do ciasta) za pomocą łyżki, albo miksera.
  2. W zależności od potrzeby dolej więcej wody, lub dosypać mąki pełnoziarnistej. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być dosyć lejące.
  3. Odczekaj 15 minut i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni, bez konieczności dodawania oleju.

 

  • gina21

    jakie nadzienie dajesz do naleśników z nutą egzotyki bo mam chęć zrobić w tygodniu

    • HealthyPlate

      wytrawnie :podsmażyłam na złoto cebulkę i zblendowałam z ugotowaną czerwoną fasolą i 2 ząbkami czosnku, popieprzyłam.

      na słodko :wysmarowałam serkiem naturalnym homogenizowanym i powidłami śliwkowymi.
      Opcja wytrawna bardziej mi smakowała. Jeśli miałabyś jakąś ciekawą inspirację z czym można je podać zapraszam do podzielenia się 🙂