Masło orzechowe z pastą sezamową

Masło orzechowe wszystkim dobrze znane można w szybki i prosty sposób przygotować samemu. Potrzebujesz tylko blender z rozdrabniaczem. Zachęcam gorąco do przygotowania masła produkcji własnej. Jest to prosta i szybka czynność dzięki której masz pewność co do użytych orzechów i soli,  jeśli preferujesz bardziej „wilgotne” masło możesz dodać oliwę i wtedy też to Ty decydujesz o jej jakości, bo jak wiesz oliwa jest ogromną skarbnicą zdrowia o ile jest wysokiej jakości.

Składniki,
Na dwa słoiczki masła, czas przygotowania: 10 min.:

  • około 400 gramów orzechów ziemnych prażonych, bez soli,
  • 3 łyżki tahini,
  • łyżeczka soli morskiej,
  • opcjonalnie niefiltrowana oliwa extra vergine.

maslo-orzechowe_healthy_plate_V1

Przygotowanie:

  1. Orzechy (polecam stopniowo, w zależności od możliwości rozdrabniacza) rozdrobnij na masę, dodaj sól, tahini i opcjonalnie łyżkę do dwóch oliwy i popraw blenderem do uzyskania pięknie błyszczącej masy.
  2. Przechowuj w zamkniętym naczyniu.

 

  • karmel-itka.blogspot.com

    ojoooooj… ale się zrobiłam nagle wilczo głodna!

    • HealthyPlate

      plusem tego masła jest to że szybko zaspokajasz głód, a minusem, że mimo to ciężko jest przestać go jeść 😉