kanapka z burakiem

Kanapka z burakiem

Burak to wewnętrzne SPA dla skóry włosów i paznokci. Jest również tanim i pysznym źródłem energii. Działa podobnie do kawy, także zalecamy spożywanie szczególnie przy wytężonym wysiłku umysłowym.
Buraki możesz przyrządzić  wersji tradycyjnej  tęskniąc za smakami dzieciństwa (czyli na ciepło, albo zamarynowane w  occie), albo w wersji nowoczesnej  na kanapce tak jak w przepisie poniżej.

Składniki,
na kanapkę, czas przygotowania do 5 min. +30-40 min. pieczenie buraka:

  • ulubiony chleb (fajnie smakuje również z ryżowym),
  • 1 burak,
  • biały ser najlepiej 0% tłuszczu,
  • pieprz,
  • pomidor.

produkty kanapka z burakiem

Przygotowanie:

  1. Buraka umyj pod bieżącą wodą, piecz w folii aluminiowej w około 180 stopniach (około godziny –w zależności od wielkości buraka, proponuję po 30 min. sprawdź widelcem czy jest miękki, oczywiście nie może się rozpadać).
  2. Po upieczeniu buraka zdejmij z niego skórkę i pokrój na plasterki.
  3. Chleb posmaruj serem, popieprz w zależności od upodobań (proponuję nie żałować przyprawy), rozłóż na kanapkę buraka, opcjonalnie możesz dodać pomidora. SMACZNEGO!
  • Magda P.

    Kolejny niesamowity pomysł! 😀 To ja poproszę na jutro kanapkę z burakiem do pracy! ;-D