Jedyne i niepowtarzalne takie pesto na świecie

Jak pewnie zauważyliście dużo u mnie inspiracji śródziemnomorskich i hiszpańskich. W Hiszpanach podoba mi się między innymi to, że są dumni ze swojej kuchni. Każdy region szczyci się swoim sposobem przygotowania produktów i ma flagową potrawę, którą chwali się światu. Idąc ich śladem dziś ja pochwalę się ziemią moich rodziców na której rośnie między innymi najlepsza na świecie rukola. Pesto z niej zrobione jest absolutnie nie do podrobienia – wyraźny, zdecydowany smak i wspaniały aromat roznosił się po całej kuchni rozbudzając apetyt do niewyobrażalnych rozmiarów!
A sekretem najlepszego na świecie pesto jest zrobienie go właśnie z rukoli zerwanej prosto z ziemi! To są zapachy i smaki które pamięta się do końca życia. Żadna restauracja nie jest w stanie zrobić czegoś podobnego, w żadnym warzywniaku nie dostaniemy podobnego produktu!

Dziś banalne pesto o niebanalnym smaku, które ma zachęcić wszystkich do uprawiania własnych warzyw i chwalenia się specjałami z własnego ogródka 🙂

Składniki:
dla 2óch osób, czas przygotowania: 10 min:

  • duża garść rukoli,
  • szklanka pestek słonecznika,
  • pół szklanki oliwy z oliwek najlepszej jakości,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

healthy_plate_pesto_rukola

Przygotowanie:

  1. Pestki słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Cały czas mieszaj, aby się zarumieniły,a nie przypaliły,
  2. Wszystkie składniki wrzuć do rozdrabniacza i gotowe!

Tylko pamiętaj, że sekretem niezapomnianego smaku pesto jest rukola zerwana prosto z własnego ogrodu lub doniczki 🙂

 

 

  • gina21

    to pesto jest pyszne ,polecam razem z mężem jedliśmy ze smakiem dziękujemy za inspiracje

    • HealthyPlate

      bardzo się cieszę:)