Jajka faszerowane tuńczykiem

Niby nic nowego, ale jednak trochę inaczej podane, bo faszerowane od góry. Bez papryczki chili i chrzanu ciekawa alternatywa dla dzieci, chodź moim zdaniem bez chrzanu danie straci trochę na smaku. Poza tym jakoś nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez chrzanu.

Oprócz tego, że świeżo starty z ogródka moich rodziców jest najlepszy, to także jest jednym z najzdrowszych warzyw. Działa bakteriobójczo i zawiera dużą dawkę witaminy C. Utarty chrzan jest składnikiem ćwikły (również podstawy wielkanocnej), sosów i farszów (jak w przepisie poniżej). Korzeń chrzanu (obrany i niestarty) może stanowić składnik marynaty do ogórków.

Jeśli nie lubisz zbyt piekącego smaku chrzanu przed obraniem wymocz go w mleku co najmniej przez godzinę. A co zrobić z płaczem podczas ucierania? Podobno pomaga namoczenie go w zimnej wodzie (na około 2 godziny przed ścieraniem) albo ucieraj go na dworze, aby olejek eteryczny powodujący łzawienie aż tak nie dawał po oczach.

Składniki,
Dla 6 osób, czas przygotowania: 30 min (farsz zrobisz w 10 minut, dłużej zajmuje obieranie jajek ze skorupek), przygotowanie:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • tuńczyk w kawałkach w puszce w sosie własnym,
  • pomidorki czereśniowe,
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 marynowane papryczki chili (lub jedna świeża),
  • 1 łyżeczka jogurtu greckiego lub majonezu,
  • 1-2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki,
  • 1-2 łyżeczki chrzanu startego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ugotowanym, obranym jajkom ukrój główki (z węższej strony jaja, około 0,5 cm, może trochę więcej), lekko ukrój również spód tak, żeby stały pionowo na talerzu,
  2. Delikatnie wyjmij do miski żółtka (np. nóżką łyżeczki),
  3. Białka ucięte z jajek również dodaj pokrojone do miski,
  4. Pomidorki pokrój na pół, i wydrąż miąższ. Użyj tylko górę pomidorów (bez szypułek), odłóż,
  5. Odlej wodę z tuńczyka i dodaj go do miski,
  6. Pokrój cebulę w kostkę, poszatkuj natkę pietruszki, pokrój drobno papryczkę chili i dodaj do miski,
  7. Całość rozdrobnij widelcem,
  8. Dodaj 1-2 łyżeczki gęstego jogurtu bądź majonezu pamiętając, że konsystencja powinna być gęsta,
  9. Dodaj 1-2 łyżeczki chrzanu, posól, popierz,
  10. Sprawdź czy dobrze doprawiłeś,
  11. Jeśli tak to delikatnie wypełnij jajka farszem i załóż na każde pomidorowy kapelusz i gotowe.

 

  • gina21

    no,no ciekawy przepis na jajka faszerowane ,Wielkanoc trzeba wypróbować . Życzę zdrowych i spokojnych Świąt dla ciebie i twoich bliskich ,fanka twoich zdrowych przepisów i ciekawych informacji .

  • HealthyPlate

    Największa fanka, za co Ci bardzo dziękuję :-). Mam nadzieję, że wypróbujesz w te święta i dasz znać czy smakowało. Dziękuję za życzenia. Również życzę zdrowych i wesołych i pysznych świąt!