healthyplate-granola

Granola

Uwielbiam chrupać. Dlatego często serwuję sobie na śniadanie z jogurtem, w formie przekąski, lub do filmu poniższą granolkę. Oczywiście jest mega zdrowa, pyszna i dosyć słodka.

Jestem amatorką migdałów, więc je dodałam, ale uważajcie, bo uwielbiają się przypalać.

Składniki,
na około 2 -3 porcje, czas pieczenia: około 20 min.:

  • 200 g płatków owsianych górskich,
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 60 g miodu,
  • 100-150 ml ciepłego mleka,
  • 35 g suszonej żurawiny
  • 30 g posiekanych migdałów,
  • 3 szt. śliwek suszonych,
  • przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika.

granola - składniki

Przygotowanie:

  1. W dużym naczyniu wymieszaj produkty suche oraz przyprawy.
  2. Do lekko ogrzanego mleka dodaj miód i  resztę składników,  wymieszaj.
  3. Przełóż masę na blaszkę z papierem do pieczenia i łyżką rozsmaruj po całej jej powierzchni.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy. Sprawdzaj co chwilę.  Ja jestem amatorką migdałów, które bardzo chętnie się „palą”, więc naprawdę co chwilkę proszę mieszać.
  5. Piecz około 20 min.  Po wyjęciu z piekarnika granola odstaw do ostygnięcia i włóż do zamkniętego pojemnika.