Chutney jabłkowy

Niebo w gębie i energia na cały dzień! Poniższy przepis na chutney daje niezłego kopa energetycznego! Jest wspaniały w smaku, niezwykle aromatyczny.
Chutney wywodzi się z Indii. Jest to gęsty sos owocowo- warzywny z dodatkiem aromatycznych przypraw. Powinien być pikantny jak diabli i słodki jak miód. Odmian chutney jest wiele. Poniżej prezentuje wersję pikantno- słodką.
Chutney można podać do ryb, wędlin, mięsa, czy sera. Albo zajadać łychą wprost z miski.

Składniki,
Dla 4-6 osób, czas przygotowania: 45 min. duszenie+ 20 min. przygotowanie:

  • 1 kg kwaśnych jabłek,
  • 2 dojrzałe banany,
  • około 8-10 sztuk suszonych fig i tyle samo daktyli (kupionych na wagę, NIE pakowanych),
  • 1 czerwona cebula,
  • przyprawy: płaska łyżeczka anyżu, kurkumy, cynamonu, kardamonu, goździków i chili w proszku,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • szklanka wody,
  • 3 łyżki octu winnego.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę,
  2. To samo zrób z cebulą,
  3. Podsmaż chwilę  (około 2-3 minuty) cebulę na oleju,
  4. Dodaj jabłka, pomieszaj,
  5. Po 2 minutach wlej szklankę wody,
  6. Zagotuj, dodaj ocet,
  7. Następnie dodaj pokrojone drobno daktyle i figi,
  8. Duś pod przykryciem około 35-40 minut,
  9. 5 minut przed końcem duszenia dodaj przyprawy (anyż, kardamon i goździki zetrzyj w moździerzu).
  • gina21

    znowu pyszny przepis ,właśnie kupiłam rybę i jutro kupię składniki na chutnej jabłkowy i wypróbuję przepis dzięki za pomysł