Tosty z serem kozim i szynką serrano

Poranne tosty z sosem pomidorowym w roli głównej! Tosty po których poczujesz się przyjemnie, lekko i zdrowa najedzony. Wspaniały, prosty sos, w połączeniu z pieczywem, serem kozim i szynką serrano smakuje MEGA i oczywiście koniecznie na ciepło!

healthyplate-tosty3

Składniki,
dla 1 osoby, przygotowanie: 15-20 minut:

  • ulubione pieczywo (4 kromki chleba, lub 2 bułki),
  • 2 plasterki sera koziego,
  • 1 plasterki szynki serrano,
  • garść zielonych oliwek,
  • oliwa do skropienia,

 

Sos pomidorowy:

  • 2 pomidory,
  • gałązka lubczyku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, rozmaryn,
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina.

 

Przygotowanie,

  1. Pomidory sparz i obierz ze skórki,
  2. Pokrój na drobne kawałki,
  3. Do pomidorów dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę,
  4. Posiekaj lubczyk,
  5. Posól, popieprz i dodaj rozmaryn (suszony),
  6. Na rozgrzaną patelnię włóż miksturę,
  7. Jak zacznie bulgotać dodaj wino, chwilę gotuj, tak żeby alkohol wyparował (około 10 minut),
  8. Następnie przekrój bułki na pół, skrop oliwą, połóż ser (ale tak żeby nie wystawał z bułki, bo wypłynie), plasterek szynki i pokrojone oliwki, włóż do tostera,
  9. Na grzanki połóż sos (możesz też włożyć go do środka tostów).

Do tego kieliszek wina i można zacząć idealny niemalże hiszpański dzień 🙂