surówka z kalarepy

Surówka z kalarepy

Kalarepa jest trochę zapomnianą bulwą, a szkoda, bo jest pyszną przekąską do pochrupania i oczywiście jest bardzo zdrowa. Co więcej  dostępna jest niemal przez cały rok (w różnych odmianach). 

Jeśli jest młoda wystarczy ją zetrzeć na grubych oczkach, albo drobno pokroić, lub po prostu chrupać jak jabłko. Jeśli jest starsza lepiej poddusić do miękkości (obraną pokrojoną w kostkę gotować w wodzie z dodatkiem masła około 30min.), wtedy może zostać użyta jako dodatek do mięsa, np. kiedy znudził Ci się ryż czy ziemniaki.

Składniki,
na miseczkę średnicy 17 cm, głębokość 7cm, czas przygotowania: 5-10 min.:

  • 1-2 szt. kalarepy,
  • 2 jabłka,
  • 2 kwaszone ogórki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, lub lnianego,
  • 1/2 butelki jogurtu lub kefiru,
  • sól morska, pieprz,
  • zielenina (koperek lub natka pietruszki)

prodkuty surówka z kalarepy

Przygotowanie:

  1. Kalarepkę i jabłka umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na grubych oczkach.
  2. Ogórek obierz i pokrój w kostkę.
  3. Startą kalarepkę z jabłkiem i ogórkiem wymieszaj z pozostałymi składnikami, dopraw (u mnie jak zawsze mocno popieprzone), przed podaniem posyp posiekaną zieleniną (koperek, pietruszka, szczypiorek).