Kuchnia z Wysp Kanaryjskich – fiesta de tapas y vinos canarios cz.II

W kuchni hiszpańskiej urzeka mnie jej bogactwo, aromaty przypraw, świeżość i prostota wykonania, a w Hiszpanach celebrowanie życia w otoczeniu jedzenia i dumę ze swoich regionalnych smaków (szkoda że nie widzieliście rodowitego grancanario, gdy porównałam sposób przyrządzania ryb wyspiarzy do sposobu andaluzyjskiego – nie róbcie tego :)!).
To jest po prostu niesamowite jak silnie związani są ze swoimi korzeniami i jakim szacunkiem darzą swoją kulturę i przywiązują się do regionalnych tradycji.

W niniejszej relacji będę posługiwała się zwrotem kuchnia kanaryjska tudzież wyspiarska niemniej jednak jest to spore uproszczenie, ponieważ każda wyspa słynie ze swojego specjału i sposobu przyrządzania dań.

Fiesta de tapas canarias

Kuchnia wysp to mieszanka Płw. Iberyjskiego, Afryki i Ameryki Południowej, co czyni ją nadzwyczaj egzotyczną i oryginalną. Przy całej swej osobliwości urzeka prostotą. Zapewne słyszeliście o papas arrugadas con mojo rojo lub mojo verde? Nie są to żadne wymyślne dania, a jednak zdobyły żołądki i serca na całym świecie. Zdobędą i serca Polaków, bo jakże bliski nam jest ziemniak!

Co to jest papas arrugadas?

To nic innego jak ugotowane w mundurkach w szokująco słonej wodzie ziemniaki. Dzięki soli bulwy uzyskują pomarszczony wygląd, a skóra chroni przed przedostaniem się jej do ziemniaka.
Odmian mojo (rodzajów sosu) jest wiele i nie używa się ich oczywiście tylko do ziemniaka. Pasują także do innych warzyw i mięs. Przepis na podstawowy mojo rojo znajdziesz tutaj.

Tradycyjne gofio

Jednym z produktów, którym zajadają się wyspiarze od stuleci jest gofio. Jest to mąka z prażonych zbóż, tradycyjnie z pszenicy lub kukurydzy. Prażona, aby szybko się nie psuła, oraz by nie zaszkodziła, gdyż jadało (i wciąż jada) się ją na surowo.Typową podstawową potrawą towarzyszącą wielu kanaryjskim potrawom jest pella de gofio. Sposobów na przygotowanie pella jest wiele. Podstawowy przepis to połączenie wody z mąką gofio, solą, cukrem i oliwą. W celu uzyskania bardziej wyrafinowanego smaku, można dodać migdały lub pistacje – tę wersję gofio miałam okazję skosztować na imprezie kanaryjskiej. Jak to smakuje? Trochę jak masło orzechowo kukurydziane. Dosyć „zalepia” buzię więc wskazane jest podać pellę de gofio osobie, która zbyt dużo mówi. Na pewno należy spróbować gofio nieraz, a więcej i w wielu wariantach, z różnymi potrawami.

healthy_plate_pella_de_gofio

Stare ubranie czyli ropa vieja

Kolejną flagową potrawą zaprezentowaną przez wyspiarzy jest ropa vieja ( w dosłownym tłumaczeniu „stare ubranie”). Ta potrawa, być może trudną do przygotowania nie jest, ale czasochłonną. Jest to rodzaj gulaszu na bazie ciecierzycy i mięsa – kurczaka, wieprzowiny lub wołowiny z dodatkiem czerwonego wina, czosnku, pietruszki, tymianku i papryki.healthy_plate_ropa_vieja

Impreza dla mięsożernych

Ucztą dla mięsożernych jest również carne de fiesta przyrządzona z polędwiczek wieprzowych w słodko pikantnym sosie z papryki ,czosnku, octu, oliwy, z dodatkiem tymianku i wina z bananów (o którym więcej w akapicie Fiesta de vinos canarios).

healthy_plate_carne

 Wspaniałe kanaryjskie tapasy

Niebem w gębie jest ser kozi z Fuertaventury i przyrządzone z niego pirulatas (lizaki) – smażone krążki serowe, oprószone cukrem i przypalone palnikiem, podane z mojo rojo i mojo verde, oraz absolutnie fenomenalne piruletas de dulce de guayaba con queso cremos. Kolejne lizaki serowe, tym razem przyrządzone z marmolady z guajawy, sera twarogowego i owinięte specjalną masą do pierogów (poniżej zdjęcie z fazy przygotowania dania). Następnie usmażone krótko w głębokim tłuszcz – oblizuję twarz na samo wspomnienie! Cudownym doznaniem było również spróbowanie oliwy z oliwek z Fuertaventury!
Do tego można było podjeść kapitalne chipsy z batatów z sosem serowym, a na deser espuma de miel – pianka z miodem, wydaje mi się, że także z dodatkiem bananów i gofio, w smaku przypominające kogel- mogel, a jeśli śmiałkom byłoby mało, ucztę można było popić likierem z koziego mleka!

healthy_plate_piruletas

healthy_plate_queso_#healthy_plate_piruletas3healthy_plate_aceite_de_oliva

healthy_plate_quesos_H

healthy_plate_hiszpanski_smakhealthy_plate_licor_de_leche_de_cabra

Pozostałe części relacji:

Wstęp do kultury kulinarnej Wysp Kanarysjkich (Cz. I relacji)

healthy_plate_vino

Przeczytaj o winach z Wysp Kanaryjskich (Cz. III relacji)