Marynowany ser – ultra smaczna i szybka przekąska sylwestrowa

Cudownie szybki i prosty przepis na sylwestrową imprezę. Zachęcam gorąco do zrobienia sera w samodzielnie zrobionej marynacie w oliwie z najwyższej jakości, świeżym czosnkiem i pachnącym pieprzem, zamiast kupowania gotowej przekąski z produktów niewiadomego pochodzenia i niepotrzebnych wzmacniaczy smaku.

Użyj sera twardego lub półtwardego, u mnie do zamarynowania trafiła gramzelka lazurowa. Seromaniacy na pewno będą usatysfakcjonowani:)

Składniki,
przekąska dla 2-3 osób, czas przygotowania: 10 min.:

  • 150-100 gramów dobrego twardego lub półtwardego sera np. hiszpański Manchego lub polskiej lokalnej gramzelki,
  • około 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki białego octu winnego,
  • 1 ząbek pokrojonego drobno czosnku,
  • parę ziarenek czarnego pieprzu i suszonego tymianku (oczywiście świeży byłby lepszy, ale w zimie trudno dostępny),
  • opcjonalnie: ziarna różowego pieprzu, natka pietruszki.

ser w marynacie

Przygotowanie:

  1. Potnij ser na kawałki „na jeden kęs”.
  2. W misce wymieszaj pozostałe składniki.
  3. Zalej marynatą ser.
  4. Odstaw w chłodne miejsce lub do lodówki najlepiej na godzinę przed podaniem.

Szampańskiej zabawy i smacznego 🙂