Marynowana papryka z anchois

Poniższy przepis jest genialny. Papryka oddaje słodycz, pieprz cayenne ostrość, a anchois nadaje smak słony. Te 3 smaki przenikające się ze sobą na pewno zrobią wrażenie na domownikach czy gościach.
Paprykę można spożywać na surowo, duszoną, smażoną, zapiekaną, faszerowaną, marynowaną, jako dodatek do mięsa, ryżu, zup czy sosów.

Składniki:

na 2 osoby, czas marynowania: min. 3 godz. + pieczenie papryki: 45 min.:

  • 2 duże świeże czerwone papryki,
  • puszka filetów z anchois w oleju,
  • majeranek,
  • do marynaty: olej, 1 łyżka octu winnego, pieprz cayenne, 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Paprykę umyj, pokrój na  ćwiartki, wyjmij nasiona.
  2. Włóż do formy wysmarowanej olejem,do piekarnika nagrzanego na 190 stopni, na około 45 minut. Co jakiś czas sprawdzaj i odwróć warzywa. Piecz do czasu, aż skóra zacznie się łuszczyć, lekko sczernieje.
  3. Paprykę wyjmuj i przykryj papierem lub plastikową torbą na 5 minut.
  4. Do formy po papryce dodaj ocet i obrany, zgnieciony (np. pięścią), czosnek. Sos piecz 5 minut.  Możesz lekko zmniejszyć temperaturę piekarnika.
  5. Paprykę obierz ze skórki, polej sosem i posyp szczyptą pieprzu.
  6. Włóż do lodówki na 3 godz. (lub na noc). Po tym czasie wyjmij paprykę z lodówki i na wewnętrzną stronę każdej połóż po kawałku filetu z anchois. Większe kawałki papryki z anchois możesz nadziać na wykałaczkę.
  7. Podaj posypaną majerankiem, można posypać jeszcze pieprzem cayenne jeśli nie byłaby wystarczająco ostra.