Koreczki – banderillas

Kolejny bardzo prosty i smakowity przepis na karnawał zainspirowany Hiszpanią. Uwielbiam połączenie anchois z marynowanymi warzywami.
Banderillas to popularna przekąska w całej Hiszpanii można ją znaleźć w niemal każdym barze od północy przez centralną część kraju i na południu kończąc. Hiszpanie używają do banderillas marynowane warzywa takie jak papryka, kapary, oliwki, ogórki i cebulę i ryby w tym marynowanego tuńczyka i anchois.

Składniki,
dla 2óch osób (około 20 koreczków), czas przygotowania 20 min.:

  • puszka anchois w oleju,
  • puszka cebulki białej perłowej,
  • puszka mini ogórków konserwowych,
  • puszka czarnych oliwek bez pestek,
  • wykałaczki.

banderillas_healthy_plate_V

Przygotowanie:

  1. Nabijamy kolejno na wykałaczkę: anchois zawinięty w rulonik, oliwkę, ogórek i cebulkę.

Gotowe 🙂