tapenada z czekoladą

Tapenada z czekoladą

Oliwki są dobrym pomysłem na imprezę, do filmu, jako przegryzka. Tym bardziej, że są bardzo zdrowe, bogate w związki mineralne i witaminy. Do tego są lekkostrawne i poprawiają przemianę materii.

A dla tych, co boją się tłuszczu to oliwki zawierają kwas oleinowy, czyli ten dobry, zdrowy tłuszcz, także proszę się nie wpadać w panikę!

Składniki,
na około 10 porcji przygotowanych na krakersach, czas przygotowania: 10-15 minut:

  • 125 g czarnych oliwek ,
  • 30 g gorzkiej czekolady ( u mnie 90%),
  • szczypta papryczki chili dla wielbicieli ostrych smaków.

tapenada z czekoladą - składniki

Przygotowanie:

  1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej (do gotującej się wody włóż miskę z kawałkami czekolady. Po chwili czekolada się roztopi.
  2. Następnie do blendera wrzuć oliwki odsączone z zalewy, czekoladę, opcjonalnie chili zblenduj i gotowe!
  • KamilS

    Czy może być coś lepszego od tapenady? Pikantna tapenada z gorzką czekoladą! Pycha.