healthyplate-tapas_jamon_joselito

Tapas z hiszpańskimi wędlinami i serem w najlepszym wydaniu

W Hiszpanii jada się sporo mięsa: baraninę, wołowinę, cielęcinę, dziczyznę, drób, kuropatwy, dzikie kaczki i wieprzowinę- ulubione mięso Andaluzji i tam właśnie wytwarza się jeden z największych skarbów Hiszpanii, a mianowicie suszoną, dojrzewającą szynkę jamón ibérico. Wytworzona jest z czarnej świni żywiącej się głównie żołędziami, pasącej się dziko.

Jednak w sklepach w Hiszpanii głównie można kupić szynkę z białej świni (o wiele tańszą) żywiącą się zwykłą karmą.
Najlepsza szynka jaką jadłam to właśnie jamón ibérico de bellota. Warto sprawić sobie odrobinę luksusu i przynajmniej raz na jakiś czas kupić parę kawałeczków tej szynki. Tym bardziej że to jedna z droższych szynek, kilogram kosztuje kilkaset złotych (jamón ibérico Joselito). Szynka jest bardzo cieniutko krojona, więc wystarczy kupić 5dkg do spróbowania. W celu wydobycia pełni smaku szynki nie można jeść od razu z lodówki. Można ją nabyć w Polsce, w sklepach z hiszpańską żywnością.

Do tego polecam chorizo zrobioną z najlepszych kawałków mięsa (z chudego mięsa wieprzowego Ibérico de Bellota) z dodatkiem papryki pimientón, czosnku i soli.

Krainą słynącą z kiełbasek chorizo jest Kastylia. Chorizo występuje w wielu wersjach: słodkiej i ostrej (w zależności od proporcji ostrej i słodkiej papryki), krótkiej i pękatej, długiej i cienkiej, długiej i grubej, miękkiej, twardej, wysuszonej. Zakupiona przeze mnie chorizo Joselito ma bardziej słodki charakter. Cena za 10 dkg to około 20 zł.

Doskonałym uzupełnieniem takiego zestawu będzie kieliszek wina. Najlepiej będzie smakować z winem o lżejszym smaku, ale warto też spróbować np. z jerez fino.

I na końcu słów parę o najbardziej popularnym w Hiszpanii serze Manchego. Jest to twardy ser z mleka owczego wyrabiany na suchym terenie La Manchy. Może być wyrabiany z mleka surowego niepasteryzowanego, bądź z przemysłowego, pasteryzowanego. Wyróżnia się ser Manchego młody (fresco) mający 50 dni, stary (curado) dojrzewający 3-4 miesiące i dojrzały (viejo). Na zdjęciu ser Manchego viejo przywieziony z Madrytu, ale widziałam również podobne sery w Polsce, w sklepach z hiszpańską żywnością w cenie za najstarszy (a co za tym idzie najdroższy) 97 zł za kg.

Polecam powyższy zestaw na szczególną, wyjątkową okazję, dla hiszpanofilów i nie tylko.