Salsa pomidorowa, najlepsza!

Doskonała do pizzy, na grzankę, do makaronu ryżu, czy mięsa.
Zrobiona z pomidorów z puszki o niebo lepszych niż „świeże” pomidory poza sezonem.
W sezonie oczywiście warto się pokusić o salsę ze świeżych owoców.Poniższy przepis zakwalifikowałabym do kuchni meksykańskiej, a może włoskiej? Pewnie to zależy od tego jak i z czym podamy salsę, bo pomidory ciężko skojarzyć z konkretną kuchnią. Pochodzą z Ameryki Południowej. Razem z amerykańskimi żołnierzami wraz z ketchupem dotarły do Europy.

Składniki,
Dla 3 osób, czas przygotowania: 10 min.+ około 40 minut gotowanie,

  • puszka krojonych pomidorów,
  • 2 cebulki szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • około 3 łyżek czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżka masła,
  • pieprz, sól, bazylia (może być świeża).healthyplate-tosty_z_pasta_z_pomidorow04

Przygotowanie:

  1. Pokrój szalotkę w plasterki i czosnek w słupek,
  2. Do garnka wrzuć szalotkę, czosnek, wlej pomidory, oliwę, masło i gotuj około 15-20 minut,
  3. Po tym czasie zblenduj składniki, dolej wina i na wolnym ogniu gotuj około 20 minut,
  4. Pod koniec posól, popieprz i dodaj bazylii (jeżeli dodajesz świeżą drobno posiekaj),
  5. I oczywiście koniecznie napisz czy Ci smakowało!