Prażone, solone migdały – party time

Uwielbiam prażone migdały i objadam się nimi wręcz nieprzyzwoicie.
Przekąska doskonała zwłaszcza na początek sylwestrowej imprezy. Pierwsi goście nadchodzą uwodzeni zapachem świeżo uprażonych migdałów, podajesz im je niewinnie i tym samym zyskujesz czas na dopięcie wszystkiego na ostatni guzik, bo gwarantuję, że goście zajmą się pożeraniem chrupiąco – słonej przekąski.

Przepis banalnie prosty zatem można poprosić uczynnego gościa aby zajął się przyrządzeniem go, podczas gdy Ty będziesz robił/robiła się na bóstwo.

Składniki,
dla 2-3 osób, czas przygotowania: 10 min.:

  • 200 gramów migdałów blanszowanych (niech Ci nie przyjdzie do głowy prażyć ze skórką!),
  • sól drobnoziarnista,
  • około 1/3 szklanki oleju i spora łyżka masła. Migdały nie powinny pływać w tłuszczu, jednak nie może być go mało,
  • opcjonalnie: pieprz cayenne.

migdały-prażone_healthy_plate_H2

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej i masło.
  2. Wrzuć migdały i cały czas mieszając smaż na złocisty kolor około 5 minut.
  3. Obtocz migdały w sporej ilości soli. Uważaj, aby się nie oparzyć. Migdały prosto z patelni są piekielnie gorące!
  4. Część migdałów możesz obtoczyć w pieprzu i soli jeśli jesteś wielbicielem ostrego smaku.