Pesto czerwone

Kto uwielbia smak suszonych pomidorów na pewno ma słabość tak jak ja do czerwonego pesto.  Szybka i wyborna w smaku pasta z suszonych kąpanych w słońcu, greckich pomidorów (przynajmniej tak jest napisane na słoiczku J) i słonecznika.

Nie jest to oryginalne pesto alla genovese –czyli zielony sos pochodzący z Genui, regionu Liguria we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia, czosnek, orzeszki piniowe i ser Grana Padano lub Parmigiano Reggiano i Pecorino.
Poniższy przepis zawiera suszone pomidory, z którego składa się czerwone pesto (pesto alla siciliana) i dodałam do tego pestki słonecznika.

Pesto możesz zjeść z chlebem,  makaronem, mięsem, serem, sałatą,  czy daniami tex- mex (fuzja kuchni meksykańskiej i teksaskiej).

Składniki,
dla 3 osób, czas przygotowania: 5 minut:

  • 200 g. (słoik) suszonych pomidorów w zalewie,
  • 100 g. słonecznika łuskanego.

Przygotowanie:

  1. Do miski wrzuć pomidory razem z zalewą.  Zazwyczaj są już doprawione więc nie trzeba niczego więcej,
  2. Dosyp pestki słonecznika,
  3. Zblenduj,
  4. Zajadaj z nachosami z tego przepisu i podziel się wrażeniami.