Oliwki z kozim serem

Na całym świecie wytwarzanych jest wiele odmian oliwek o różnym kształcie, kolorze, zapachu i smaku. Największym producentem i liderem w eksporcie oliwek jest Hiszpania. Uprawia się tam ok. 260 odmian, nie dziwi więc fakt, że oliwki stanowią podstawę kuchni śródziemnomorskiej.

Najwięcej drzew oliwnych rośnie w Andaluzji, a ich stolicą jest Sewilla. W Polsce dzielimy je głównie ze względu na stopień dojrzałości- czyli na czarne albo zielone. Te pierwsze są łagodniejsze  w smaku i nawet słodkawe, zielone są ostrzejsze z nutą goryczy. Popularne odmiany to picual (dobre do sosów i pieczeni), manzanilla (do sałatek, na surowo, do produkcji oliwy z oliwek), lechin (do past, zup, gulaszów) i cornicabra (na surowo, do produkcji oliwy z oliwek).

Oliwki stanowią świetną zimną przekąskę, tak jak np. ta poniżej. Przepis został zaczerpnięty z kursu kuchni hiszpańskiej. Uwielbiam go ze względu na prostotę (są gotowe do spożycia od razu po przyrządzeniu) i wspaniały smak.

Składniki,
Dla 3-4 osób, czas przygotowania: 10 min.:

  • puszka zielonych oliwek i puszka czarnych,
  • około 100-150 g sera koziego,
  • ocet sherry- nie jest łatwo go namierzyć, ale naprawdę warto się natrudzić i go poszukać. Żaden balsamico go nie zastąpi! Dostępny w niektórych sklepach on-line,
  • świeża papryka chili,
  • 2 ząbki czosnku,
  • estragon- najlepiej świeży,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Oliwki odcedź i wyłóż do miski,
  2. Ser pokrój w kostkę i dodaj do oliwek,
  3. Chili posiekaj (jeśli chcesz ostrzejszą wersję dołóż razem z nasionkami),
  4. Posiekaj estragon, jeśli używasz suszonego posyp wedle uznania, jednak nie przesadzaj z ilością. Według mnie wystarczy płaska łyżeczka,
  5. Wymieszaj oliwki z około 50 ml. octu. Nie szalej z ilością. Odrobina może zdziałać cuda, zbyt duża ilość zniszczy potrawę,
  6. Na koniec skrop oliwą (około 2-3 łyżkami).

Koniecznie napisz czy Ci smakowało, a jeśli masz problem ze znalezienie octu sherry daj znać, wiem gdzie go znaleźć :-).