Oliwki z białą czekoladą

Kolejny przepis na wspaniałe i szybkie tapas z „owoców długowieczności”. Tym razem w wersji na słodko. A dlaczego „owoc długowieczności”?

Być może ze względu na to, że zawierają wysoką wartość odżywczą, ale też z uwagi na fakt, że w korzystnych warunkach klimatycznych drzewo oliwne może dożyć 700 lat.

Co do wartości odżywczych to oliwki bogate w związki mineralne. Oprócz tłuszczu zawierają dużo białka, związków mineralnych (fosforu, potasu czy żelaza) a także witam (najwięcej z grupy B, karotenu i C). Do tego są lekkostrawne i poprawiają przemianę materii.

Oliwki można spożywać na surowo jako tapas, a także robić z nich pasty (np. tapenadę z oliwek), a także jako dodatek do sałatek czy dań gorących. Oliwki dobrze smakują także z mięsem i serami.

Składniki,
Dla 2 osób, czas przygotowania: 10 min.:

  • puszka zielonych oliwek,
  • pół tabliczki białej czekolady,
  • łyżeczka posiekanej świeżej chili,
  • pieprz czarny i różowy,
  • tymianek (najlepiej świeży),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

healthyplate-oliwki_na_slodko Przygotowanie:

  1. Oliwki odcedź i wyłóż do miski,
  2. Czekoladę pokrój na drobne kawałki,
  3. Dodaj papryczkę i przyprawy,
  4. Posiekaj tymianek jeśli dysponujesz świeżym,
  5. Wymieszaj z oliwą z oliwek,
  6. Włóż do lodówki na minimum godzinę.
  • gina21

    ciekawe połączenie ,właśnie kupiłam zielone oliwki i muszę spróbować z takim połączeniem składników pozdrawiam i proszę o jeszcze jakieś ciekawe przepisy

    • HealthyPlate

      dla mojej największej fanki wszystko 🙂

  • Pani M.

    Brzmi ciekawie, choć trochę egzotycznie, ale połączenie lekko cierpkich oliwek ze słodyczą białej czekolady może być ok 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie:

    http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/