Okra – świetna propozycja na grilla

Pierwszy raz spróbowałam okry marynowanej, jak to zwykle bywa z cudownymi odkryciami, przez przypadek. W przydrożnym tureckim barze stała sobie niepozornie wyglądająca sałatka z okrą, pomijana przez klientów na rzecz głównej specjalności lokalu – kebaba. Od tej pory prawie że codziennie zachodzę do tego baru sprawdzając czy znowu okra ukaże się w menu lokalu. Nie jest wcale tak łatwo dostać ją na polskim rynku. A może słabo szukałam? W każdym razie ja swój świeżutki egzemplarz zakupiłam na targu w Walencji.

Okra to roślina z korzeniami afrykańskimi, lubiąca ciepły klimat. Doceniana m.in. w kuchni afrykańskiej, karaibskiej, kreolskiej, kahuńskiej i indyjskiej. Dostępna całym rokiem, głównie latem. Roślina o smukłym kształcie (w krajach anglojęzycznych nazywana lady’s fingers), po przekrojeniu w poprzek o pięknym kształcie przypominającym gwiazdę.

Głównie zielona, chodź podobno są też czerwone odmiany. Oprócz walorów smakowych bonusem jest to, że okra jest napakowana składnikami odżywczymi. Do tego posiada dużo błonnika. W swych wnętrzach kryje jadalne nasiona. Po przekrojeniu i ugotowaniu nabiera kleistej konsystencji, dlatego często używana jest do gulaszu, lub jako zagęszczacz do zup. Ale też serwowana jest w całości, z winegretem i właśnie taki prosty przepis znajdziecie poniżej.

Przygotowałam okrę w piekarniku, ale to również świetna propozycja na letniego grilla!

Składniki:
przekąska dla 2óch osób; potrzebujesz: piekarnik, słoik do przygotowania winegretu; czas przygotowania 10- 15 min.:

  • ok. 2-3 duże garście okry (niestety nie zważyłam przed przystąpieniem do pieczenia),
  • do winegretu: ok. łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości,ok.3-4 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umyj okrę, osusz.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  3. Teraz przygotuj winegret. Użycie słoika jest bardzo wygodne, bo wrzucasz do niego wszystkie składniki winegretu, zakręcasz, potrząsasz – i w ten sposób idealnie i szybko połączysz ze sobą wszystkie składowe sosu. Połowę winegretu wykorzystaj do pieczenia, połowę zostaw do podania.
  4. Piecz polaną winegretem okrę około 10 minut (zostaw połowę winegretu do podania). Czas podaję orientacyjny, gdyż pieczenie zależy od jej rozmiaru. Te mniejsze okazy były gotowe już po ok. 8 minutach, większe potrzebowały więcej czasu, aby stać się wystarczająco miękkie. Nie może to być rozgotowany makaron, ale też skóra nie może być twarda, trudna do pogryzienia.
  5. Podaj ciepłą okrę polaną winegretem.