Nachosy

Pyszne, chrupiące, domowe nachosy, ciekawa odmiana dla kupnych. W zależności od dodanych przypraw można tworzyć różne smaki.

Składniki,
dla 2-óch osób, czas przygotowania: 30 min.:

  • 80 g. mąki kukurydzianej,
  • 80 g. mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • około 80 ml przegotowanej wody,
  • sól, ostra papryka.

healthyplate-nachosy

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę,
  2. W misce połącz mąkę kukurydzianą z pszenną, dosyp po łyżeczce przypraw, lub więcej, jeśli mają być intensywniejsze w smaku,
  3. Do mieszanki dolej 80 ml przegotowanej wody i 2 łyżki oleju, wymieszaj,
  4. Odstaw na 10 min. do schłodzenia,
  5. Rozgrzej piekarnik  do 200-220 stopni,
  6. Oprósz stolnicę mąką pszenną rozwałkuj ciasto. W razie potrzeby oprósz mąką ciasto z wierzchu (gdyby przyczepiało Ci się do wałka). Ciasto powinno być rozwałkowane cienko,
  7. Pokrój ciasto w paski, a następnie z pasków wykrój trójkąty,
  8. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta po formowaniu kształtów, rozwałkuj ponownie. Wykorzystaj wszystko,
  9. Nachosy wykładaj na formę. Możesz bezpośrednio, nie używałam papieru do pieczenia,
  10. Piecz około 10 minut, do czasu aż będą rumiane. Po 5 minutach sprawdź nachosy i temperaturę piekarnika i w razie potrzeby wyjmij je wcześniej.

Przepis zaczerpnęłam z bloga kuchennelovestory

Nachosy możesz zajadać z guacamole, np. z tego przepisu. A Ty z jakim sosem najbardziej lubisz chrupać nachosy?

  • Pingback: Guacamole | HealthyPlate.pl()

  • Maweł

    zamiast mąki kukurydzianej użyłem gryczanej, jestem ciekaw czy wyjdą…

  • HealthyPlate

    wyszły? jestem bardzo ciekawa!Super wychodzą naleśniki z mąki gryczanej, ale nachosów nie próbowałam, a byłyby nieporównywalnie zdrowsze.

    • Paweł Nasiorowski

      No niestety nie wyszły.
      Po pierwsze je przesoliłem, co jest sprawą poboczną ale przede wszystkim wyszły DOSYĆ twarde i z chrupkością miały niewiele wspólnego, co jak podejrzewam nie jest cechą pożądaną w przypadku nachosów.
      Dziś za to zrobiłem już z mąką kukurydzianą i wyszły o wiele lepsze choć w smaku wydają mi się być trochę za bardzo mączne (być może to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta) no i następnym razem będę musiał użyć więcej i bardziej intensywnych przypraw bo glutaminian potasu w wersjach kupnych jednak robi swoje (co wcale nie jest zaletą, przynajmniej na dłuższą metę).
      Być może przepis uda mi się jakoś modyfikować z czasem, teraz np. zamiast oleju dodałem oliwy paprykowej ale nie jestem pewien czy cokolwiek przez to wniosłem do swojego życia i do nachosów.
      Jeżeli chodzi o naleśniki z mąki gryczanej to faktycznie są w porządku ale niestety cechuje je wysoka łamliwość i nie da się nimi manipulować tak jak tymi, zrobionymi z mąki pszennej no ale jakie życie taki rap.

      Pozdrawiając
      Maweł.

      • HealthyPlate

        super, że eksperymentujesz, aczkolwiek jak to z eksperymentami bywa, czasami nie wychodzą :-). Zrobiłam ostatnio doświadczenie z nachosami razowymi, ale póki co nie wychodzą (ale podobno się da, więc trzymaj kciuki).

        Nie próbowałam nigdy oleju paprykowego, ale domyślam się, że mogłeś wnieść fajny aromat. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki możesz spróbować z dodaniem wędzonej papryki. Ta przyprawa powinna podbić smak całkiem porządnie.

        Co do naleśników z mąki gryczanej to zgadza się, mają inną teksturę, więc należy je podać inaczej niż naleśniki z mąki pszennej. Ja akurat tę ich inność i lekką łamliwość lubię.

        Pozdrawiam ciepło
        Dorota