Kruche ciastka migdałowo-korzenne

Od ostatniej Wigilii to jeden z ulubionych przysmaków w mojej rodzinie. Obłędne i nadzwyczaj kruche. Idealne na karnawałowe imprezy, ale ostrzegam uzależniają!
Upiekłam je na cześć wybornych polvorones – migdałowych, lekkich i aksamitnych w smaku ciasteczek będących świątecznym przysmakiem Hiszpanów.

Z tym, że uczyniłam je bardziej korzennymi i cienkimi, bo tradycyjne polvorones według receptury sióstr zakonnych, u których pierwszy raz ich skosztowałam, są bardziej migdałowe i  grubsze.

Chętnym wybierającym się do Madrytu polecam zakupienie palvorones, oraz innych słodkości, w Monasterio del Corpus Christi przy plaza del conde de Miranda 3.
W tym miejscu siostry zakonne od 50 lat sprzedają własnoręcznie przygotowane wypieki – najlepsze jakie dotąd jadłam.

Jak dostać się do klasztoru?

Należy znać język hiszpański na poziomie podstawowym, zadzwonić do drzwi, poczekać na sygnał dźwiękowy sygnalizujący ich otworzenie i przejść korytarzem do małego pokoiku w którym naszym oczom ukaże się  drewniane okienko obrotowe, za którym usłyszymy mniszkę wymieniającą nam listę posiadanych przysmaków.
Po dokonaniu wyboru siostrzyczka wskazuje kwotę do zapłaty, wtedy kładziemy pieniądze na obrotowym okienku i mniszka po chwili przesyła nam słodki pakunek wraz z resztą, o ile zachodzi taka potrzeba.

Dla osób z podstawową znajomością hiszpańskiego

Nie martwcie się, że nie zrozumiecie ani słowa z tego co powie do was siostra. Wystarczy powiedzieć „un poco de todo por favor” (po trochu wszystkiego poproszę) i po minucie poświęconej pośpiesznym przeliczaniu na kalkulatorze kwoty do zapłaty otrzymacie górę różnorodnych pyszności, którą możecie obdarować ukochanych.

Z cyklu – przydatne rady

Użyłam do ciasta masła, ale bezpieczniej użyć jest smalcu, aby zabezpieczyć ciastka przed przypaleniem. Z masłem oczywiście również można sobie poradzić, ale wymaga to większej kontroli.

ciasteczka kruche korzenno-migdałowe

Składniki,
na około 30 sztuk ciasteczek, czas przygotowania: 30 min.+20 mi. pieczenie i 1 godz. na zestalenie ciasta:

  • szklanka mąki,
  • 100 gramów blanszowanych migdałów,
  • pół szklaki cukru pudru,
  • 200 gramów rozmiękczonego masła lub białego smalcu,
  • po 1 łyżeczce startego cynamonu, imbiru i kardamonu,
  • 2 łyżki zimnej wody.

ciasteczka kruche-korzenno-migdałowe

Przygotowanie:

  1. Migdały bardzo drobno posiekaj ostrym nożem (uprzednie namoczenie ich chwilę we wrzątku ułatwia sprawę).
  2. Na posiekane migdały przesiej mąkę, dodaj przyprawy, wymieszaj.
  3. W mikserze utrzyj masło/smalec z cukrem (na niskich obrotach) na puszystą masę, dodaj masę do mąki, 2 łyżki zimnej wody i ugniataj przez około 10 minut.
  4. Tak uzyskaną miękką kulę ciasta przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  6. Posyp stolnicę mąką, rozwałkuj na niej cienko ciasto i wykrawaj okrągłą szklanką lub wycinaczkami do ciastek różne kształty.
  7. Wykorzystaj skrawki ciasta, które Ci zostały, zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj i wykrawaj ciastka.
  8. Piecz 15-20 min. ciastka na wysmarowanej masłem blasze, kontroluj pieczenie, ciasteczka są cienkie, łatwo mogą się przypalić.
  9. Gotowe ciacha możesz posypać cukrem pudrem.
  10. Przechowuj je w zamkniętym naczyniu.

Smacznego!