healthyplate-pasta_z_buraków

Krem z buraków

Tym razem przedstawiam buraki w eleganckiej, aksamitnej i zmysłowej odsłonie. Idealne jako dodatek do romantycznej kolacji, na imprezę, do kanapki, lub głównego dania.

Składniki,
przepis na dwie osoby:

  • 1 spory burak,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  •  sok z połowy limonki,
  • przyprawy: sól do smaku, szczypta pieprzu, szczypta chili w proszku,
  • śmietankowy serek kozi (kupiłam opakowanie 125 g),
  • opcjonalnie 1 łyżka tahiny kupionej lub zrobionej z 2 łyżek sezamu.

Przygotowanie:

  1. Buraka upiecz lub ugotuj.
  2. Ugotowanego buraka obierz ze skórki, pokrój na kawałki i wrzuć do blendera razem z pozostałymi składnikami (oprócz serka koziego). Zblenduj na masę.
  3. Przystrój na chlebku/krakersach/macy serkiem kozim. Według mnie jest jeszcze smaczniejszy po odstawieniu na noc do lodówki.
  • KamilS

    Smaczne, ładne i proste połączenie – słodki burak i słony kozi ser. Mniam!