healthyplate-kisiel_pomarańczowy

Kisiel pomarańczowy

Nie jest to czasochłonny przepis. Oczywiście  dłużej niż zalanie gotowego proszku wodą, ale jest nie tylko zdrowszy, ale także SMACZNIEJSZY.
Bez sztucznych barwników i dodatku cukru (tylko naturalnie występujące). No można dodać łyżeczkę miodu dla wielbicieli i wielbicielek słodkiego smaku.
W przepisie użyłam hurmę, znaną jako kaki lub sharon. Ostatnio częsty gość w warzywniakach i w moim domu, słodki, pyszny i jaki? Tak, oczywiście bogaty w witaminy i mikroelementy. Posiada sporo witaminy C(o wiele więcej niż jabłko), błonnika i taniny o właściwościach przeciwzapalnych.

Składniki,
porcja dla 2óch osób, czas przygotowania to 10 min.:

  • 1 pomarańcza,
  • pół owocu hurmy wschodniej (pod nazwą handlową kaki lub  sharon),
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • skórka pomarańczy,
  • kieliszek wody.

kisiel pomarańczowy - produkty

Składniki:

  1. Pomarańczę podziel na pół i ostrożnie wyjmij do miski miąższ wraz z sokiem z obu połówek owocu. Włókna postaraj się usuń dosyć dokładnie (ja pomogłam sobie nożyczkami).
  2. Obierz hurmę i zetrzyj na grubych oczkach. Wystarczy połowa owocu. Dołóż owoc do miski z pomarańczą.
  3. Do garnuszka włóż owocowy mus, dolej kieliszek wody i dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej (nie dodawaj mąki ziemniaczanej do gorącej wody, ponieważ mogą zrobić się grudki).
  4. Wymieszaj, zapal gaz i w ciągu 3-4 minut zrobi się kisiel. Powinien być gęsty. Jeśli jednak czujesz, że jest zbyt gęsty dolej wody. Po ostygnięciu wlej kisiel do wydrążonego owocu.
  5. Możesz przystroić startą lub kandyzowaną skórką pomarańczy lub innego owocu np. wiśni.
  • Lidka

    Pyszne, ciekawe połączenie. Uwielbiam 🙂