Kardamonowe gruszki z dynią

Czas na obiecany deser z serii 3 dY(a)niowe menu.
Mamy już krem dyniowo – paprykowy, placki dyniowe i w końcu przyszła pora na wisienkę na torcie, którą stanowi dynia podana na słodko.Tym razem nasza okrągła gwiazda pełni drugoplanową rolę. Na pierwszą wysuwa się może nie tak zniewalająca obfitym kształtem i soczystym kolorem jak dynia, ale również bardzo kobieca w wyglądzie gruszka.

 

Składniki,
dla 2óch osób, czas przygotowania 15 minut +30 min. pieczenie i smażenie:

  • 3 duże, dojrzałe gruszki,
  • 240 g. pokrojonej w kostkę dyni,
  • około 100 g. orzechów włoskich,
  • 3 łyżki kardamonu,
  • 1 cytryna,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki miodu,
  • łyżka ghee, lub masła roślinnego,
  • sól, pieprz.

kardamonowe_gruszki_z_dynia_healthy_plate_VPrzygotowanie:

  1. Zetrzyj kardamon w moździerzu,
  2. Umyj i pokrój gruszki na ćwiartki (wedle uznania możesz obrać skórę lub zostawić),
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i włóż na blachę pokrojoną w kostkę dynię (ze skórką lub bez jak wolisz), piecz ją 10-15 minut,
  4. W międzyczasie na rozgrzanej patelni lub w cazueli z masłem włóż kardamon, 1 minutę mieszaj go z masłem w naczyniu,
  5. Następnie dodaj gruszki. 10-15 minut smaż je na patelni/w cazueli, aż zredukuje się sok. Nie cały sok powinien się zredukować, ale gruszki nie powinny w nim pływać,
  6. Następnie na patelnię wrzuć dynię z piekarnika, dodaj pokrojoną  kostkę papryczkę chili, orzechy, dodaj miód i włóż patelnię do piekarnika na 15-20 minut,
  7. Wyjmij gdy gruszki zaczną się karmelizować,
  8. Posól, popieprz i przed podaniem skrop obficie sokiem z cytryny.