Guacamole

¡Me encanta guacamole! Ta meksykańska pasta wkradła się na dobre na europejskie stoły. Podstawą jest awokado, limonka i sól. Do tych składników dobiera się inne, w zależności od upodobań może to być pomidor lub kolendra.

Co prawda nie utarłam sławnej zielonej przekąski w molcajete – kamiennym naczyniu, które w Meksyku służy do ucierania sosów, ale w smaku daje sobie nieźle radę.
Poniżej prosty przepis na wyśmienite guacamole z domowymi nachosami. W Meksyku guacamole podaje się głównie z nachosami i z zieloną chili, a nie z czerwoną jak w Europie, poza tym bardziej popularne od startego na pastę jest samo awokado, które dodaje się do (cytując moją koleżankę, mieszkankę Meksyku) „wszystkiego co się da”.

Składniki,
przekąska dla 3-4 osób czas przygotowania: ok. 10 min.:

  • 2 dojrzałe avocado,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała cebula,
  • limonka,
  • Sól, chili w proszku,
  • opcjonalnie świeża kolendra lub ziarnka.

Przygotowanie:

  1. Awokado, cebulę i czosnek obierz pokrój niedbale,
  2. Wrzuć do blendera razem z ziarnkami kolendry jeśli używasz (jedna płaska łyżeczka kolendry),
  3. Dodaj sok z połowy limonki (jeśli jest większa) lub z całej jeśli masz mniejszą,
  4. Dodaj szczyptę chili w proszku i soli, wymieszaj,
  5. Jeśli używasz świeżej kolendry to dodaj ją na koniec do dekoracji,
  6. Podawaj z nachosami np.z tego przepisu.
  • gina21

    świetna i szybka przekąska ,będę próbować ciekawy pomysł