Deser kokosowy- dietetyczna rozkosz

Zamknij oczy i wyobraź sobie, że rozkoszujesz się aksamitnym w smaku, rozpływającym się w ustach deserem, bez wyrzutów sumienia, że przytyjesz.

A teraz otwórz oczy i zarezerwuj 7 minut czasu na przygotowanie absolutnie wyśmienitego deseru, spełniającego Twoje powyższe potrzeby, bez dodatku białego cukru, śmietany i masła.

Składniki,
2 porcje (przy użyciu 2-óch 200 ml.  filiżanek), czas przygotowania: 7 min. (+ 2 godz. Do nocy na stężenie deseru):

  • puszka mleczka kokosowego (400 ml),
  • ok. 160 ml jogurtu greckiego,
  • 40 g. wiórek kokosowych,
  • 1 banan dosyć dojrzały,
  • 2 łyżeczki żelatyny + 2 szklanki zagotowanej wody do rozpuszczenia żelatyny,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • do ozdobienia: kawałek gorzkiej czekolady do polania, kandyzowana wiśnia.

Przygotowanie:

  1. Mleczko kokosowe wlej do garnka i na małym ogniu podgrzej, mieszając co chwilę.
  2. W międzyczasie na suchej patelni upraż wiórki kokosowe na złoty kolor i rozpuść żelatynę.
  3. Banana dokładnie rozdrobnij, najlepiej zblenduj go na dosyć gładką masę.
  4. Do gotującego się mleczka (nic się nie staniej jak dodasz ciut wcześniej) dodaj banana, wiórki i rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj.
  5. Dodaj miód i cynamon i  około 2-5 minut pozostaw na bardzo małym ogniu.
  6. Zostaw miksturę do wystygnięcia i dopiero wtedy dodaj jogurt grecki i wymieszaj.
  7. Przelej deser do miseczek/foremek/filiżanek i wstaw do lodówki. Rekomenduję małe naczynie, łatwiej jest wtedy wyjąć. Ja użyłam dosyć wysokich filiżanek i chwilę dłużej musiałam  podlewać ścianki filiżanki ciepłą wodą, żeby deser z niej wyszedł.
  8. Gdy deser stężeje przekręć naczynie do góry dnem i wyjmij kokosową rozkosz na talerzyk.
  9. Możesz rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i polać nią deser, a całość przyozdobić wisienką kandyzowaną, a w lato świeżym owocem.
  • Kasia

    Deser niestety nie wyszedl. Byl za rzadki i nie stezal…