powidła dyniowo – pomarańczowe

Zrobiłam na próbę powidła  z dyni z rozgrzewającymi przyprawami. Wyszły wyborne. Lecę co sił do sklepu póki jeszcze dyńka jest łatwo dostępna. To samo i Tobie radzę 🙂

Powidła mogą posłużyć jako dodatek do naleśników, sos do ryby, lub na ciepłe grzanki z serem.powidla_dyniowo_pomaranczowe_healthy_plate_2

Składniki,
na 2 słoiczki, czas przygotowania 15 min. +60 min. pieczenie dyni:

  • pół kg. dyni ze skórą bez miąższu,
  • 1 pomarańcza,
  • 10 sztuk goździków,
  • łyżka cynamonu (może być proszek),
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • kminek około 1 łyżeczka,
  • 3 -4 łyżki cukru brązowego (w zależności od wrażliwości na słodki smak).

Przygotowanie:

  1. Dynię ze skórą wstaw do rozgrzanego na 190 stopni piekarnika na około 60 minut,
  2. Po upieczeniu dyni obierz ją ze skóry, odkrój spieczone kawałki,
  3. Zblenduj dynię z sokiem z całej pomarańczy wraz z jej miąższem, przyprawami, imbirem i cukrem,
  4. Posmakuj i w razie potrzeby dopraw,
  5. Przełóż do słoiczków i zawekuj.
  • gina21

    no przepis doskonały i ja kupię dynię i zrobię powidła a właśnie jest sezon na dynię ,dobry pomysł pieczenia ze skórą bo zawsze miałam problem z obieraniem bo jest twarda i ciężko się obierała. Czekam na dalsze tak wspaniałe i sezonowe przepisy