Zupa z Krewetek

Czas na obiecaną zupę krewetkową. Jeśli zrobiłeś ostatni przepis z Krewetek Black Tiger zostały Ci pancerze, szkoda byłoby wyrzucić!
Z pancerzy powstanie przepyszna zupa. Amatorom owoców morza na pewno przypadnie do gustu. healthyplate-zupa_z_krewetek_przygotowanie

Składniki,
dla 4 osób, przygotowanie:10 minut+1 godzina gotowanie zupy,

  • pancerze i główki z około 20 krewetek (lub z 40 sztuk jeśli chcesz uzyskać bardziej esencjonalny bulion, ale 20 też będzie ok.),
  • około 20 krewetek lub 2 filety z ryby np. dorsza,
  • około 700 ml wody (lepiej wlać mniej i później dolać, niż uzyskać rozwodniony bulion),
  • około 50 ml mleka kokosowego,
  • 1 cebula,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu rybnego, ewentualnie sól,
  • 1 ostra papryczka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • około 3 centymetry korzenia imbiru,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki.

 

Przygotowanie,

  1. Na maśle podsmaż chwilę pokrojoną niedbale cebulę, czosnek i imbir (oczywiście obierz imbir ze skóry). Patelnia powinna być głębsza, lub większa, aby pancerze się zmieściły,
  2. Następnie włóż opłukane wcześniej pancerze wraz z główkami,
  3. Jeśli zamiast filetu z dorsza posiadasz dodatkowe 20 sztuk krewetek obierz je i te pancerze również wrzuć na patelnię,
  4. Smaż około 5-8 minut aby wydobyć aromat z pancerzy,
  5. Następnie do dużego garnka wlej wodę, do której przełóż przygotowane na patelni pancerze,
  6. Dołóż papryczkę, sos rybny, lub sól i gotujemy na wolnym ogniu godzinę,
  7. Jeśli wybrałeś wersję z dorszem, oczyść go, opłucz, osusz, posól i popierz, odstaw,
  8. Przecedź bulion do drugiego garnka, dodaj mleko kokosowe, jeśli uważasz, że bulion jest zbyt gęsty dolej wodę i chwilę jeszcze gotuj,
  9. Dodaj krewetki, lub filet z dorsza, sok z cytryny i gotuj około10 minut,
  10. Spróbuj, dosól, dopieprz, dodaj sok z cytryny w razie potrzeby,
  11. Na koniec posyp natką z pietruszki.

Smacznego!