Zupa z krewetek po cejlońsku

Robi się zimno, więc trzeba się rozgrzać przyprawami i gorącą zupą. W związku z powyższym zupa krewetkowa na blogu po raz drugi. Tym razem w wersji wzbogaconej dorszem w azjatyckich przyprawach.

Mam nadzieję, że taka wariacja zupy przypadnie Ci do podniebienia.

Składniki na marynatę do ryby:

  • 1,2 łyżeczki nasion kminku,
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • łyżka zmielonego cynamonu,
  • 1 łyżka zmiażdżonego imbiru,
  • 1 łyżka zmiażdżonego czosnku,
  • sól.

Składniki na zupę,
dla 4óch osób, czas przygotowania:10 min.+1 godz. gotowanie zupy i marynowanie ryby:

  • pancerze i główki z około 20 krewetek tygrysich (lub z 40 sztuk jeśli chcesz uzyskać bardziej esencjonalny bulion, ale 20 też będzie ok.),
  • dodatkowo około 20 krewetek tygrysich,
  • 2 filety z dorsza,
  • około 700 ml wody (lepiej wlać mniej i później dolać, niż uzyskać rozwodniony bulion),
  • 1 cebula,
  • 3 marchewki,
  • por,
  • seler,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu rybnego, ewentualnie sól,
  • 1 ostra papryczka,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • około 3 centymetry korzenia imbiru,
  • łyżka masła,
  • natka pietruszki.

zupa_krewetkowa_z_dorszem_healthyplate3Przygotowanie,

  1. Składniki marynaty połącz ze sobą, pokrój w kostkę filety zanurz w niej i odstaw na godz. do lodówki,
  2. Na maśle podsmaż chwilę obraną, pokrojoną niedbale cebulę, czosnek i obrany imbir. Patelnia powinna być głębsza (możesz też użyć garnka),
  3. Następnie włóż opłukane wcześniej pancerze wraz z główkami,
  4. Dodatkowe 20 sztuk krewetek obierz i te pancerze również wrzuć na patelnię,
  5. Smaż około 5-8 minut aby wydobyć aromat z pancerzy,
  6. Tak przygotowane pancerze włóż do garnka z wodą,
  7. Dołóż obraną marchewkę, seler, por, papryczkę, sos rybny, lub sól i gotuj na wolnym ogniu godzinę,
  8. Przecedź bulion (pokrojone marchewki możesz zostawić w zupie), jeśli uważasz, że bulion jest zbyt gęsty dolej wodę i chwilę jeszcze gotuj,
  9. Dodaj krewetki i filety z dorsza, sok z cytryny i gotuj około10 minut,
  10. Spróbuj, dosól, dopieprz, dodaj sok z cytryny w razie potrzeby,
  11. Na koniec posyp natką z pietruszki.

Zupę można podawać z chlebem, cienkim makaronem lub ziemniakami.