Rozgrzewająca zupa pomidorowa z fasolą

Znakomite aromatyczne hiszpańskie danie. Zupa jest zaskakująca w smaku ze względu na znajdujące się w niej przyprawy. Zachęcam do wypróbowania. Pachnie i smakuje cudownie! Do tego jest sycąca i rozgrzewająca. Na pewno wrócisz do niej w niejeden chłodny jesienno zimowy wieczór.

Przepis zaczerpnęłam z kursu kuchni hiszpańskiej. Gdyby nie ten kurs, to pewnie nie domyśliłabym się, że jest to przepis hiszpański, ale rzeczywiście, przecież kuchnia hiszpańska jest niezwykle bogata w kilku wieczne wpływy muzułmańskie.
Do czego rozgrzewająca zupa w Hiszpanii możesz spytać? A do tego, że na północy to już tak wcale ciepło nie jest i właśnie z Kraju Basków pochodzi poniższy przepis.
Na północy Hiszpanii akurat muzułmanie przebywali najkrócej, ale przyprawy orientalne zdążyły się i tam zakorzenić.

Składniki,
Dla 5-6 osób, czas przygotowania: 50 min.:

  • 1 l bulionu warzywnego, lub rosołu,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach,
  • 100 g namoczonej przez noc białej fasoli,
  • 3 duże obrane ziemniaki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • przyprawy: łyżeczka kolendry, papryczki pimenton, kminu rzymskiego, cynamonu, sól i pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • opcjonalnie: świeży szpinak.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie,
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do cebuli i czosnku,
  3. Podsmaż chwilę (około 3-5 min.) i dodaj pomidory z puszki,
  4. Za chwilę zalej bulionem,
  5. Dodaj fasolę pokrojoną na pół i obraną ze skórki (po nocnym moczeniu bardzo łatwo będzie skórka odchodzić z fasoli),
  6. Dodaj przyprawy (oprócz soli i pieprzu i ostrożnie z papryczką pimenton, jest naprawdę ostra),
  7. Gotuj do miękkości warzyw,
  8. Spróbuj, w razie potrzeby posól i popieprz,
  9. Wykładaj na talerz przybierając np. liśćmi szpinaku.

I jak wrażenia?