Krem dyniowo – paprykowy

Dziś na blogu początek z serii 3 dY(a)niowe menu.
Do kremu z dyni dodałam paprykę, dzięki temu nie tylko zwiększyłam walory smakowe, ale także właściwości rozgrzewające kremu, tak przydatne o tej porze roku.

Poza tym papryka zwiększa odporność, więc tym bardziej nadaje się na jesienny czas infekcji.
Jedz ku zdrowiu i przyjemności. Niewiele składników, przypraw i czasu potrzeba, aby stworzyć naprawdę pyszne i wzmacniające danie.krem_dyniowo_paprykowy_healthy_plate_V

Składniki,
3-4 porcje, czas przygotowania 15 minut + 30 minut gotowanie z pieczeniem:

  • 1,5 kg dyni (waga przez obraniem),
  • 3 czerwone papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 seler, 1 por,
  • 2 pietruszki, 2 marchewki,
  • suszone oregano,sól, pieprz,
  • kawałeczek sera koziego i garść płatków migdałów.

 

Przygotowanie:

  1. Obierz selera, pietruszkę, cebulę i marchewki, pokrój na kawałki niedbale, zalej wodą i gotuj około 15 minut,
  2. Papryki umyj, przekrój na pół, wydrąż nasiona i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, piecz około 15 minut,
  3. Pokrój dynię ze skórą na kawałki i wstaw do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika, piecz około 15 minut,
  4. Bulion posól, popierz i dodaj oregano,
  5. Po 15 minutach sprawdź bulion jeśli jest miękki odcedź warzywa (zostaw pół litra bulionu),
  6. Sprawdź paprykę. Jeśli jest pomarszczona to wyjmij z piekarnika, poczekaj aż trochę ostygnie i zdejmij skórkę, tę samą czynność powtórz z dynią,
  7. Wszystkie warzywa (w tym paprykę) zblenduj dodając bulion, aby nadać konsystencję kremu,
  8. Posól i popieprz w razie potrzeby,
  9. Podaj z serem kozim pokrojonym na kawałeczki i posyp płatkami migdałów.