Chłodnik z pomidorów / Gazpacho

W ostatni weekend gazpacho  uratowało nam życie. Upał bym nie do zniesienia! Nie ma lepszego obiadu w taką pogodę. Chociaż gazpacho można podać również na ciepło. Korzenie gazpacho sięgają Andaluzji, a szczególnie Kordoby i Sewilli. Tradycyjne to zupa dla chłopów, w zimie podawana na ciepło, a w lato na zimno, niezwykle sycąca ze względu na zawartość chleba. Doczekało się pańskiego stołu za czasów kalifatu zyskując miano wykwintnej zupy z pomidorów.

Poniżej przepis na tradycyjne kordobańskie gazpacho „samorejo”. WSPANIAŁE!

Składniki,
dla 4 osób, czas przygotowania: 15 minut:

  • 800 g. dojrzałych pomidorów,
  • 200 g. czerstwego wiejskiego chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka octu sherry (ostatecznie innego winnego, ale podkreślam, że w ostateczności),
  • 16 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

do podania: grzanki, szynka serrano, jajo na twardo.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparz i obierz ze skórki. Jeśli trenujesz cierpliwość pozbądź się pestek z pomidorów. Ja nie podjęłam się treningu i władowałam je do blendera z pestkami,
  2. Do wysokiego naczynia włóż pomidory, czosnek, chleb (pozbywszy się wcześniej skórki),
  3. Blenduj do uzyskania konsystencji kremu razem z czosnkiem,
  4. Dodaj ocet, oliwę, przyprawy,
  5. Na kilka godzin wstaw do lodówki,
  6. Podawaj z grzankami, szynką, jajkiem, kawałkami pomidorów.

GOTOWE!
A tu znajdziesz przepis na białe gazpacho.