Chłodnik arbuzowo – wiśniowy

Co jeść gdy żar leje się z nieba? Całe szczęście, że w lato targi uginają się od nadmiaru sezonowych owoców i warzyw. Dziś zajmę się tylko owocami, które Cię doskonale nawodnią, napełnią energią, zadbają o Twoje dobre samopoczucie i wygląd.

Nawodnią, bo wykorzystam arbuza, który w ponad 80% składa się z wody, napełnią energią, bo wiśnie zawierają sporo żelaza i witaminy C (zresztą arbuz na brak witaminy C również nie może narzekać) zadbają o wygląd, bo arbuz działa tonizująco i ujędrniająco na cerę, a  słodko kwaśny smak chłodnika wprawi Cię w dobry nastrój.

Składniki,
dla 4 osób, czas przygotowania:30 min. +1 godz. w lodówce:

  • 1 kg arbuza (ważony ze skórą),
  • 800 g. kwaśnych wiśni,
  • 300 g. jogurtu greckiego,
  • około 1/3 bagietki razem ze skórką,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie pół cytryny.

chłodnik arbuzowo wiśniowy_V_healthy_platePrzygotowanie:

  1. Arbuza obierz ze skóry, pozbądź się pestek, pokrój na kawałki.
  2. Usuń pestki z wiśni, dodaj do arbuza.
  3. Do owocowej mieszanki dodaj jogurt i pokrojoną na kromki bułkę.
  4. Dodaj około 3 szczypty soli i pieprzu, wszystko dokładnie zblenduj.
  5. Powinieneś otrzymać słodko – kwaśny smak. Jeżeli dominuje słodycz dodaj soku z cytryny.

chłodnik arbuzowo wiśniowy_V2_healthy_plate

  • gin

    Pominęłabym sól, i zjadłabym z rozkoszą 🙂

    • HealthyPlate

      a proszę bardzo. Wedle uznania 🙂

  • gina21

    chłodnik arbuzowy z wiśniami pyszny -,polecam każdemu na te upalne dni . dzięki za przepis.

    • HealthyPlate

      polecam się 😉