Puree z kalafiora

Znudzony ziemniakami? Dzisiejszy zamiennik to puree z kalafiora gotowany w mleczku kokosowym z dodatkiem orzechów nerkowców.

Kalafior pochodzi z Cypru. Jest niskokaloryczny, źródło witaminy C i minerałów.
Kupując warzywo zwróć uwagę na liście. Powinny być jędrne, w żadnym wypadku zwiędłe, a kwiat biały, bez plam i nieuszkodzony.
Najlepiej gotować go bez przykrycia, żeby pozwolić uwolnić się olejkom eterycznym. Aby był bardziej delikatny dodaj łyżkę, lub dwie mleka, a jeśli drażni Cię jego zapach do wody z mlekiem włóż obranego ziemniaka (podobno działa, ale jako, że lubię zapach kalafiora, nie miałam potrzeby sprawdzania).

Można go jeść na wiele sposobów. Nie tylko z bułką tartą i masłem. Stanowi dobrą przekąskę podczas oglądania filmu (do pochrupania na surowo).

Składniki,
Dla 2 osób, czas przygotowania: 30 min, przygotowanie:

  • 1 kalafior,
  • 1 szklanka mleczka kokosowego,
  • garść (około 30 g. rozgniecionych orzechów nerkowców)+ parę do ozdobienia,
  • 2 łyżki wody,
  • 2 szczypty cynamonu, curry,
  • sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kalafiora umyj, zdejmij z niego liście,
  2. Porozdzielaj różyczki kalafiora, wyjmij głąba,
  3. Do garnka włóż rozdrobniony kalafior, dolej mleczko i wodę, nerkowce gotuj 20 minut,
  4. Dodaj przyprawy,
  5. Rozgnieć widelcem na puree,
  6. Udekoruj orzechami.

Przepis zaczerpnięty z książki T. Ferrissa „4- godzinny Mistrz Kuchni”.