healthyplate-pulpo_a_la-gallega

Pulpo a la gallega czyli ośmiornica po galicyjsku

Danie pochodzące z Galicji i z pewnością tam smakuje najlepiej, ale moja wersja jest również warta posmakowania! Wyszła wyśmienita, a gdybym przyrządziła ją ze świeżej to zapewne moje kubki smakowe by oszalały.
Moja ośmiornica galicyjska jest zrobiona z ugotowanych i zamrożonych macek zakupionych na tacce w sklepie. Nie mam pojęcia gdzie można kupić w Warszawie świeżą, dobrą i w niewygórowanej cenie. Przygotowanie świeżej ośmiornicy jest czasochłonne, jeśli jednak miałabym możliwość przyrządzenia dania ze świeżej ośmiornicy na pewno podjęłabym wyzwanie, bo wręcz jestem oszalała na punkcie owoców morza ze względu na ich wspaniały smak, walory zdrowotne i prostotę wykonania.

Gdybyś wybierał się bądź wybierała się do Madrytu polecam 2 miejsca, w których warto skosztować pulpo a la gallega. Pierwsze to Cerveceria Cervantes przy Plaza de Jesus 7. Warto tam skoczyć także ze względu na niezwykle przyjemną atmosferę. Drugie miejsce do Las Bravas przy Pasaje de Matheu. Jak będziesz w pobliżu wstąp KONIECZNIE!

Składniki,
na jedną porcję, czas marynowania: min. 3 godz., czas smażenia: 5 minut :

  • tacka mrożonych i ugotowanych macek ośmiornicy około 160-200 g.,
  • 40 ml oliwy z oliwek,
  • sok z połowy cytryny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół świeżej papryczki chili,
  • przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, albo ostrej wędzonej w proszku,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki.

Przygotowanie:

  1. Macki rozmroź i marynuj na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  2. Marynata: wymieszaj oliwę z cytryną, wyciśniętym czosnkiem, pokrojoną drobno papryczką i przyprawami i zalej nią ośmiornicę.
  3. Po 3 godzinach (lub następnego dnia) ziemniaki obierz, pokrój w plasterki, zalej zimną wodą, posól i gotuj do miękkości.
  4. 5 minut przed wyłączeniem ziemniaków, na patelni smaż ośmiornicę w marynacie. Nie trzeba już dodawać oleju, ewentualnie parę kropki jeśli masz „gorszą” patelnię.
  5. Po około 5 minutach ośmiornica powinna być już gotowa. Nie może być zbyt miękka (gumiasta), powinna być chrupiąca.
  6. Wyłóż na talerz ziemniaki, posyp je szczyptą ostrej papryki i wyłóż ośmiornicę.
  7. Przed zjedzeniem posól ją. Nie jedz zbyt gorącej (wtedy może być ciężkostrawna) ani zimnej (bo traci swój aromat). Jest wspaniała. Smacznego!