Placki ze słodkich ziemniaków – batatów

Poniższy przepis jest niezniszczalny. Nie ma możliwości żeby nie wyszedł z niego dobry placek.  Muszę przyznać, że trochę mnie rozleniwił, bo zawsze jak chcę usmażyć placuchy sięgam bezpiecznie po niego, ale obiecuję, że następnym razem wykaże się większą kreatywnością 🙂

Poprzednio był z dynią, jeszcze wcześniej z cukinią, a teraz ze słodkimi ziemniakami, czyli batatami. Zamiast fety użyłam mozzarelli, ale równie dobrze sprawdzi się feta, lub ser kozi.

Składniki,
na około 15 placków, czas przygotowania: 30-40 min.:

  • 500 g. startych batatów (z 2-3 sztuk),
  • 100 g. sera mozzarella,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • sól, pieprz i sproszkowana chili, olej do smażenia.

placki z batatów

Przygotowanie:

  1. Do miski włóż pokruszony.starty ser, pokrojoną drobno cebulę, posiekaną, starte bataty,
  2. W osobnej misce roztrzep lekko jajka, i wrzuć do mikstury,
  3. Do miski dodaj mąkę, dopraw szczyptą soli i sporo świeżo zmielonym pieprzem, pół łyżeczki chili i wymieszaj. Konsystencja ciasta powinna pozwolić na formowanie kulek. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj więcej mąki,
  4. Rozgrzej na patelni, na średnim ogniu olej,
  5. Gdy olej będzie gorący formuj kulki z ciasta i kładź na patelnię pomagając sobie łyżką. Zachowaj odstęp między plackami,
  6. Smaż około 5-8 min. z każdej strony,smaż placki na średnim ogniu, duży zbyt szybko przypali ziemniaki,
  7. Placki przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.