Pierogi z jagodami

Prosty i pyszny przepis na pierogi z jagodami, które podbijają serca, nie tylko Polaków. Znane są na całym świecie. Nie mam znajomego z innego kraju, który by o polskich pierogach nie słyszał.Poniższy przepis przygotowany z myślą o mojej znajomej z Chicago, która o polskich pierogach również słyszała i chciałaby je przyrządzić.

Pierogi różnią się od siebie rodzajem ciasta, kształtem, wielkością, ale przede wszystkim farszem. W Polsce najczęstszym nadzieniem jest mięso, kiszona kapusta z grzybami, twaróg na słodko lub z cebulą i ziemniakami, ale w tak upalne lato najlepszym wyborem będą pierogi z sezonowymi owocami zatem do dzieła!

Porady:

Nakładając nadzienie uważaj, aby nie dotykało brzegów. Mogłoby to spowodować wypłynięcie farszu podczas gotowania.

Pierogi mocniej i łatwiej się zlepią jeśli posmarujesz brzegi białkiem.

healthyplate-pierogi_z_jagodami_farsz

Składniki,

Na około 20 pierogów, czas przygotowania: godzina:

  • ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka ciepłej wody,
  • farsz: 30 dag jagód, 4 łyżki cukru waniliowego, 20 dag tłustego twarogu śmietankowego,1 białko.

 

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki dodaj ciepłą wodę, ugniataj ciasto przez około 5 minut,
  2. Umyj i osusz jagody, wymieszaj z serem i cukrem,
  3. Ciasto rozwałkuj i za pomocą szklanki (średnica 10 cm) wytnij w nim koła. Ciasto powinno być cienkie,
  4. Brzegi ciasta posmaruj białkiem, na środek ciastowego koła nałóż farsz i dokładnie zlep (możesz do tego użyć widelca),
  5. Do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy włóż pierogi na około 4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię,
  6. Podawaj ze śmietaną lub jogurtem greckim.

Smacznego!

  • gin

    Mój smak dzieciństwa 🙂 Oj, zjadłabym sobie takich pierogów… 🙂

    • HealthyPlate

      zachęcam do zrobienia. Powrót do dzieciństwa gwarantowany :). Może już trudniej o świeże jagody, ale zawsze pozostają mrożone, albo ewentualnie borówki.