Pieczone słodkie ziemniaki

Wykorzystaj obecność w niemalże każdym warzywniaku batata i przygotuj z niego prostą i pyszną potrawę. Batata przyrządza się jak ziemniaka choć z botanicznego punktu widzenia wcale nie jest z nim spokrewniony.

Pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Może mieć biały miąższ, lub pomarańczowy zawierający więcej karotenu niż ten pierwszy.
Batat jest lekko zbliżony w smaku do dyni więc w zasadzie można go użyć do wszystkich potraw do których użyłbyś dynię.

Składniki,
dla 2óch osób, czas przygotowania:10 min. + 1,5 godz.:

  • 2 bataty,
  • 10 dkg. sera mozzarella,
  • 5 sztuk pomidorków cherry,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • pół małej cebuli,
  • łyżka szczypiorku,
  • kmin rzymski, sól, świeżo zmielony pieprz.

bataty_pieczone_healthy_plate_VPrzygotowanie:

  1. Bataty przemyj, zawiń w folię i piecz w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez 50 min.,
  2. W międzyczasie do miski wrzuć pokrojoną w kosteczkę cebulę, awokado (skrop je obficie cytryną), przekrojone na pół pomidorki, starty na tarce ser,
  3. Gdy ziemniak będzie już tak miękki, że z każdej strony wbijesz w niego bez problemu widelec, przekrój go wzdłuż do połowy (nie do końca) i wydrąż trochę miąższu, tak aby zmieścił się farsz,
  4. Wydrążony farsz ziemniaka wymieszaj ze składnikami z miski posól, popieprz i dodaj łyżeczkę kminu,
  5. Wypełnij farszem ziemniaka i wstaw na 20 min. do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
  • gina21

    witam,gdzie te bataty można kupić bo ja jeszcze u nas nie widziałam, ciekawy przepis, pozdrawiam

    • HealthyPlate

      W dobrze zaopatrzonych warzywniakach. Można też tak jak ja poprosić swojego ulubionego sprzedawcę o przywiezienie batatów.
      Widziałam, też w jednym z supermarketów.

      Powodzenia w poszukiwaniach 🙂